Index Vakbarát Hírportál

Készüljön hófúvásra

2013. március 22., péntek 00:06 | aznap frissítve

Három észak-keleti megyére hófúvás, Pestre és Bács-Kiskunra, illetve ezektől nyugatra az összes megyére pedig erős szél miatt adott ki figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Borsod-Abaúj-Zemplénre és Szabolcs-Szatmár-Beregre korábban másodfokú riasztást adtak ki, hajnalban azonban elsőfokúra mérsékelték, így mostanra valamennyi érintett területen citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Pénteken hajnalban Budapesten viharos erejű, az Időkép.hu széltérképe szerint a legerősebb lökésekkor 85 kilométeres szél fújt és szállingózott.

A Mátrában és a Bakonyban is 70 km/h-ás vagy nagyobb lökéseket mértek. Éjjel a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben, vagyis Budapest környékén, illetve a pénteki riasztás területén, a Mátrában, a Bükkben és a zempléni hegyekben is havazott. A radarképek alapjánKözép-Magyarországon hajnalra abbamaradhat a havazás, de észak-keleten még van utánpótlás. Az állami meteorológia előrejelzése szerint Miskolcon és Debrecenben is havazni fog pénteken.

A Borsod és Szabolcs megyékre kiadott pénteki riasztás szerint itt erős hófúvások alakulhatnak ki, a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Hajdú-Biharban a friss hóval fedett területeken „alacsony hótorlaszokat” jósol a meteorológia, de például egy autópálya megbénításához már ezek is elegek lehetnek.

Rovatok