Index Vakbarát Hírportál

Megint akadozik az áramellátás

2013. március 22., péntek 09:20 | aznap frissítve

Három keleti megyében okozott áramellátási problémát a viharos szél az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) reggeli tájékoztatása szerint.

Ide kattintson, ha nem akar olvasni!

Országos Meteorológiai Szolgálat>>>

Időkép>>>

Útinform>>>

Ennyit késnek a vonatok>>>

A kora délutáni óráktól fokozatosan mérséklődik a szél, és estére várhatóan már mindenhol 60 kilométer/óra alá csökken a sebessége. Ezzel együtt a havazás és a hófúvás is gyengül, szombaton már nem várható veszélyes időjárási jelenség, jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére adtak ki citromsárga figyelmeztetést éjfél előtt a várható havazás miatt, ami a viharos szélben problémákat okozhat. A megyei védelmi bizottságok megtették az ilyenkor szükséges előkészületeket, de az időjárás nem okozott olyan károkat, amelyek miatt mentésre lett volna szükség.

Áramellátási zavarok ugyanakkor valamennyi, a riasztásban érintett megyében keletkeztek.

Az OKF szerint a legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol tizenöt településen 11 ezer 420 helyen szünetel az áramellátás. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Ez az a környék, ahol már egy héttel ezelőtt is komoly kimaradások voltak az áramellátásban.

Kora délelőtt ismét áram nélkül maradt Demecser, Kemecse és Beszterec jó része, ahol egy hétig nem volt elektromos szolgáltatás a múlt heti vezetékszakadások, oszloptörések miatt. Nagyhalász-Homoktanyáról, Kótajból, Nyíregyháza-Nyírszőlősről, Nyíregyháza-Nagyszállásról, Nyíregyháza-Felsősimáról, Nagykállóból és Nyírturáról is áramszünetet jeleztek.

A Hajdú-Bihar megyei Tégláson 860, Földesen 600 fogyasztót érintett az áramkimaradás. Téglásnál egy középfeszültségű vezeték szakadt le az erős szél miatt, a Földes környéki tanyákon egy középfeszültségű vezeték szigetelésének törése miatt maradtak a fogyasztók áram nélkül. Reggelre a hibát majdnem mindenhol megszüntették.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg két településen vannak áramellátási gondok, amely 1273 embert érint. Irlanda Boglárka, az ÉMÁSZ igazgatósági megbízottja azt mondta, hogy Kishután 19, míg Karcsán 560 fogyasztónál nincs áram. Folyamatosan dolgoznak a hiba kijavításán, várhatóan délelőtt helyre is állítják az áramszolgáltatást.

Áramkimaradások vannak Hajdúböszörményben és Debrecenben, valamint a megyeszékhely közigazgatási területéhez tartozó Ondódon is.

A főigazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy noha a meteorológiai szolgálat a korábbi narancs figyelmeztető előrejelzését hajnalban egy fokozattal visszaminősítette, továbbra is fontos az elővigyázatosság, mert erős szél és helyenként akár havazás is lehet.

Pest megyében, a 441-es út Cegléd és Nagykáta közötti jeges szakaszán egy munkásokat szállító kisbusz reggel. A balesetben senki sem sérült meg.

Rovatok