Index Vakbarát Hírportál

Szerdán temetik a 150 éves hársfát

2013. március 25., hétfő 18:53

A szombaton kivágott 150 éves hársfáról hétfőn volt az utolsó egyeztetés a Piliscsabáért Egyesület és az egyik, a kivitelezésben résztvevő cég között. A megbeszélés célja az volt, hogy kiderüljön: feltétlenül szükség volt-e az idős hárs kivágására, mondta el kérdésünkre László Erika, az egyesület alelnöke. Korábban erre a megbeszélésre hivatkozva kérték a fa kivágásának elhalasztását a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től, melynek emberei ennek ellenére múlt szombaton mégis kivágták azt.

Hétfőn ugyanaz derült, ki amit már korábban is tudtak: a kivágásnak két oka volt. Az első, hogy a fa lombja túl közel lett volna a felsővezetékhez és a mozdonyok áramszedőjéhez. Erre az egyesület szerint lehetett volna technikai megoldást találni, az oszlop áthelyezésével. A második ok, hogy a vágány olyannyira közel futott a fához, hogy annak gyökerei könnyedén megmozgathatták volna a síneket. Ennek kiküszöbölésére, hogy a nyomvonalat arrébb helyezzék pár méterrel, már egy komolyabb hatósági beavatkozásra, újabb kivitelezési terv elfogadására lett volna szükség.

László Erika szerint idáig el sem kellett volna jutni, hiszen az önkormányzat 2010 februárjában elfogadott szabályozási tervében kiemelten felhívja a tervezők figyelmét a 150 éves hársfa védelmére. Ha tehát az önkormányzat ragaszkodik annak védelméhez, és nem fogadja el a kivitelezési terveket úgy, hogy ki kell vágni a fát, az még ma is ott állhatna.

A fa védelembevétele egyébként folyamatban volt, az igénylést már korábban beadta az egyesület, ám ez csak akkor lehetett volna hatásos a gyors kivágással szemben, ha a település jegyzője azonnal összehív egy rendkívüli testületi ülést, ahol döntenek a fa ideiglenes védelem alá helyezéséről, erre azonban már nem került sor.

Az egyesület azt kifogásolja leginkább, hogy a tájékoztatás teljes hiánya jellemzi az egész beruházást. Egyetlen 2010-es lakossági fórum nem elég egy ilyen volumenű, a helyieket ilyen mértékben érintő beruházásnál. A fa jelképes temetését szerdán tartják Piliscsabán, annak a magánháznak a kertjében, ahová eredetileg tartozott a fa.

Mint azt korábban írtuk, komoly konfliktus alakult ki Piliscsabán a helyiek és a vasútépítők között, amiért biztonsági okokra hivatkozva ki akartak vágni egy 150 éves hársfát. Ezt civilek, köztük Földes László (Hobo) segítségével pénteken még meg tudták akadályozni, szombatra azonban mégis kivágták a fát, melynek népszerűségét saját Facebook-oldala is mutatja.

A NIF saját biológusainak véleményére hivatkozva vetette el annak a lehetőségét is hogy esetleg elszállítsák a fát, mint írják „egy ilyen idős és beteg fa esetében a szállítás teljes biztonsággal a fa elpusztulásához vezetett volna”. Loppert Dániel szóvivő elmondta, hogy csak Piliscsabán 40 fát és 1500 cserjét fognak ültetni, valamint felajánlottak még 10 db nagyobb méretű kis levelű hársfát is. A kivágott fának egy részét rászorulóknak ajánlották fel, a rönkből pedig bútort terveznek készíteni a vasútállomásra.

A Budapest és Esztergom közötti 53 kilométeres vasút korszerűsítése tavaly májusban kezdődöttel. A Piliscsaba–Esztergom szakaszt idén nyáron kellene átadni. A 20 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok tíz perccel gyorsabban tehetik meg a Pilisvörösvár és Esztergom közötti utat.

Rovatok