Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános lesz Paks bővítési terve

2013. március 25., hétfő 20:45

A Szekszárdi Városi Bíróság hétfői ítéletében kimondta, hogy a Paksi Atomerőműnek nyilvánosságra kell hoznia az atomerőmű tervezett bővítéséről készült tanulmányokat. A már másfél éve húzódó ügy tétje az, hogy megtudhatja-e a nyilvánosság, mennyiből és milyen feltételekkel tervezi az állam a reaktorok megépítését.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet, a Teller projekt keretében készült tanulmányok és más eredmények nyilvánosságra hozatalát még 2011 őszén kérte a Paksi Atomerőműtől. Mivel ezeknek csak egy részét kapta meg, a Szekszárdi Városi Bírósághoz fordult, és az ítélet szerint a kért hét dokumentumból hatot 15 napon belül kell megkapnia. Továbbra sem nyilvános „A hálózati csatlakozásról szóló koncepcióterv” című dokumentum, amit az ETV-Erőterv Zrt. készített, .

Viszont nyilvánosságra kell hozni az Accenture által készített, „Üzleti modell ellenőrzése” című elemzést; valamint az ING Bank két tanulmányát, amelyek közül az egyik a beruházás finanszírozási lehetőségeinek vizsgálja és a finanszírozási kockázatokat értékeli, a másik pedig a három finanszírozási lehetőségről, illetve a finanszírozási költségek pontos meghatározásáról szól.

Közzé kell tenni a Budapest Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete által készített elemzést, amely a beruházás kommunikációjával és társadalmi elfogadásával összefüggő kérdéseket vizsgálja; a Som System Kft. által készített, „A kiégett üzemanyag hazai átmeneti tárolási gyakorlatának áttekintése” című elemzést; és végül az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. által készített „Új atomerőművi blokkok létesítésének finanszírozási lehetőségei” című tanulmányt.

Miután a szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 3 ezer milliárd forintra is rúghat, az Energiaklub úgy véli, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie.

Rovatok