Index Vakbarát Hírportál

Levonták a magyar zászlót Mazari-Sarifban

2013. március 27., szerda 11:01

Megtartották Afganisztánban a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) utolsó váltásának hivatalos búcsúünnepségét. A hat és fél év után véget érő misszióban szolgáló utolsó katonák még a héten hazatérnek. Az ünnepségen, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter is megjelent, levonták a magyar zászlót.

Hende Csaba beszédében megemlékezett a szolgálat teljesítés közben elhunyt hét magyar katonáról is, "akik a legnagyobb áldozatot hozták, életüket adták a küldetés teljesítése közben".

Sipos Antal ezredes, kontingens parancsnok pedig összefoglalta az elmúlt hat hónap tevékenységét. A PRT utolsó váltása szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre Baglán tartományban. Összességében az elmúlt 6 és fél év alatt a PRT oktatási programjai mintegy 40-50 ezer tanköteles gyermeket érintettek. Az oktatási infrastruktúra feltételeinek javulása a tartomány tanköteles korú gyermekeinek 15 százalékát érintette.

Magyarország 2006 októberétől működtetett tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A HM közleménye szerint 2006 októbere és 2013 márciusa között több mint 2500 magyar katona szolgált a PRT kontingensében. Volt aki 3-4 alkalommal is itt teljesített szolgálatot.

A magyar csapatok kivonása része az afganisztáni nemzetközi erők leépítésének, ami azután kezdődött el, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette az amerikai csapatok kivonását, amit még az idén végre akarnak hajtani.

Rovatok