Index Vakbarát Hírportál

Hófúvásra figyelmeztetnek a meteorológusok

2013. április 2., kedd 15:00 | aznap frissítve

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki több megyére havazás, hófúvás és eső miatt.

Szerdán tíz centiméternél is több hó hullhat Zala, Veszprém és Vas megyében. Ugyanezeken a területeken és Győr-Moson-Sopron megyében gyenge hófúvás is lehet. Reggel az északnyugati országrészben talaj menti fagyra kell számítani.

A hófúvás miatt két megyére - Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyére - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, két megyére - Veszprém, illetve Zala megyére - citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Tizenegy megyében jelentős mennyiségű esőre kell számítani. 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat, ezért elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Pest megyére, valamint a főváros területére.

A keddről szerdára virradó éjjel a Nyugat-Dunántúlon viharossá (60-70 km/h között várhatók a legerősebb széllökések) fokozódik az északi szél. Délutántól lassan mérséklődik a légmozgás, továbbá a pozitív hőmérséklet miatt fokozatosan megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet délután általában 2, 9, a Tiszántúlon 10, 13 fok között alakul. Késő este 1, 10 fok várható, keleten lesz a melegebb.

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki útnak indul, tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Rovatok