Index Vakbarát Hírportál

Jön az árvízblokk a köztévében

2013. április 3., szerda 11:04 | aznap frissítve

Giró-Szász András kormányszóvivő kedden délelőtt az Országházban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, másod- és harmadfokú készültséggel levezényelhetőek a szélsőséges időjárásból adódó árhullámok. Az országban összesen 2411 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, amelyből 327 kilométeren a legrosszabb a helyzet, itt a legveszélyeztetettebb, harmadfokú védekezés van érvényben. Ez a terület főként a Zagyva, a Hortobágy-Berettyó, a Zala-folyók, a Kőrösök térségét érinti. Belvíz 155 ezer hektáron van az országban, a legproblémásabb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyékben, itt 20 ezer hektár fölötti elöntések vannak. (Itt elolvashatja, hogy melyik megyében mi a helyzet.)

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a Dunán egyelőre nem kell árhullámmal számolni, és a Tiszán is megoldható másodfokú készültséggel a helyzet a Vízügyi Hatóságok szerint.

A sajtótájékoztatón Giró-Szász András azt is bejelentette, hogy az árvíz- és belvízhelyzetet felügyeletére a meteorológiai szolgálat, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem együttműködésével országos műszaki irányító törzset hozott létre a kormány, és felkészültek a helyzetre. Kedden reggel az MTVA-val médiamegállapodást is kötöttek a minél pontosabb és gyorsabb tájékoztatás érdekében.

Erről a megállapodásról Dr. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója beszélt. Elmondta, hogy kedden 12 órától az árvízzel, belvízzel sújtott időszakban az összes köztévés csatorna minden híradójában Árvízi hírek címmel külön műsorblokkban számolnak be a helyzetről. A Kossuth és Dankó rádiókban is lesz önálló árvizes műsorblokk, illetve a köztelevíziókban a műsorok alján futó csíkban is folyamatosan beszámolnak a helyzetről, valamint ha szükséges, megszakítják az adást és rendkívüli hírekkel jelentkeznek.

A kormányszóvivő nem mondott pontos összeget arra vonatkozóan, hogy a készültség mennyibe kerül, erre a területre „felülről nyitott költségvetés van, ezért minden forrás rendelkezésre áll”, fogalmazott.

Mit jelentenek az árvíz- és belvízvédelmi készültségek fokozatai?

I. fokú árvízvédekezési készültség

II. fokú árvízvédekezési készültség

III. fokú árvízvédekezési készültség

I. fokú belvízvédekezési készültség

II. fokú belvízvédekezési készültség

III. fokú belvízvédekezési készültség

Rovatok