Index Vakbarát Hírportál

Az ítélet kevés lesz Bándy-ügyben

2013. április 5., péntek 07:01

A tervek szerint elsőfokú ítéletet hirdet pénteken a Pécsi Törvényszék a fiatal rendőrségi pszichológus, Bándy Kata meggyilkolása ügyében. A vádlottra, P. Lászlóra akár életfogytiglani szabadságvesztés is várhat. P. csak az indítékot és az előzményeket vitatja, a gyilkosság elkövetését elismeri, mégis sokan kételkednek abban, hogy ő vagy legalábbis egyedül ő ölte meg Bándy Katát. Akik hinni akarnak a gyilkosság óta virágzó összeesküvés-elméletekben, azoknak kapóra jött a per alatt az alkudozó rabtárs vallomása, egy sikoly és az ismeretlen DNS. Ezekre viszont mind van földhözragadt, reális magyarázat.

Szokatlanul gyorsan, alig másfél hónap és mindössze négy tárgyalási nap után jutott el odáig a Pécsi Törvényszék, hogy pénteken a tervek szerint kihirdetik az ítéletet Bándy Kata meggyilkolása ügyében. A pécsi rendőrségi pszichológus tavaly július 7-ről 8-ra virradó éjszaka tűnt el, miután egyedül hazaindult egy szórakozóhelyről. Holttestét július 11-én bújócskázó gyerekek találták meg néhány száz méterre az otthonától, egy bokros területen. A rendőrség július 15-én fogta el P. Lászlót, aki beismerte a gyilkosságot. A vád aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás.

A gyorsaság nem jelenti azt, hogy ne folytatott volna le széles körű bizonyítási eljárást a bíróság. Több mint negyven tanút hallgattak meg, szakértők elemezték a bizonyítékokat a DNS-mintáktól kedzve a vádlott telefonjáig, megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit.

Hogy ilyen rövid idő alatt végéhez ért a büntetőper, inkább annak az eredménye, hogy mind az ügyész, mind P. László kirendelt ügyvédje alapvetően passzívan ülte végig a tárgyalásokat. Indítványaik nemigen voltak, utóbbi szinte meg sem szólalt. Péntek délelőtt még feladatuk lesz: elő kell állniuk mindkettőjüknek perbeszéddel. A vád-és védőbeszéden kívül már csak az okirati bizonyítékok ismertetése van hátra. Az ítélet kihirdetésére délután egy óra körül lehet számítani.

Mennyit kaphat?

Az emberölés alapesetben öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. P. Lászlót viszont aljas indokból elkövetett emberöléssel vádolják, ennél a minősített esetnél tíz évre ugrik a minimum, és akár életfogytiglant is ki lehet szabni. Egy ilyen gyilkosságnál, ha életfogytiglan a büntetés, legkorábban harminc év után jöhet szóba feltételes szabadságra bocsátás, de dönthet úgy is a bíró, hogy tényleges életfogytiglant ítél, azaz a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárja.

Mire játszik a vádlott?

P. védekezésével azt próbálja elérni, hogy „az aljas indokból” minősítéstől szabaduljon, és ezzel az öttől tizenöt évig terjedő sávba szorítsa le a lehetséges büntetést. A vád szerint szexuális indíttatásból támadt a lányra, erőszakoskodott vele, és megfojtotta. P. ezzel szemben azt próbálja elhitetni a bírósággal, hogy érzelmi okai voltak a gyilkosságnak. A vádlott sok többé-kevésbé különböző vallomás után annál a történetnél cövekelt le, hogy hetekkel a gyilkosság előtt megismerkedett Bándy Katával, találkozgattak, viszonyt kezdtek, és a végzetes éjszakán azért ölte meg, mert elborult az agya, amikor rájött, hogy a lány nem hajlandó felvállalni a kapcsolatukat a világ előtt.

Miért nehezen hihető P. története?

Amikor a bíró, Antal Gábor úgy határozott, hogy nem tesz eleget Bándy Kata családja kérésének, és nem rendel el zárt tárgyalást, döntését részben az ügyet kísérő találgatásokkal indokolta. Azzal érvelt, hogy az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi hit sérelmével járhatna a nyilvánosság kizárása, a közérdek ezért szerinte ebben az esetben felülírja a magánérdeket. Hiába azonban a nyilvános per, a mindenki által megismerhető bizonyítékok és vallomások, sok a kételkedő. Vannak, akik azt gondolják, hogy P. László azért hazudik a bíróságnak, mert fedez valakit vagy valakiket.

Mi szól amellett, hogy P. gyilkolt?

Mi táplálja a többi elméletet?

Mi a gond ezzel? A 37-es tanúnak nincs közvetlen tapasztalata, csak P. elmondására hagyatkozik, a vádlott szavahihetőségében pedig, ahogy írtuk, nem igazán érdemes hinni. Sok oka lehetett annak, hogy P. ezt mesélte. Az unokatestvért még csak meg sem gyanúsította a rendőrség az ügyben.

Mi a gond ezzel? Az igazságügyi genetikus szakértő szerint a harmadik DNS jelenléte nem jelent sokat. A bíró kérdésére a szakértő elmagyarázta, hogy ez az anyag valószínűleg normál érintkezésből, normál testi kontaktusból került a lány körmére, nem kellett ehhez erőszakos cselekmény. A lány egy születésnapi bulin volt, mielőtt megölték volna, sok emberrel találkozott, sok ember érhetett hozzá.

Mi a gond ezzel? A férfi maga mondta el, hogy nem látott jól, mert épp nem viselte a szemüvegét. Érkezett a bíróságra egy másik tanú abból az utcából is, ahonnan a sikítás állítólag jött. Ez a tanú hajnalig nyitott ablaknál dolgozott ott, de ő se kiáltást, se ajtócsapódást nem hallott, egyáltalán semmi feltűnőt nem vett észre. A sikítást halló tanú szomszédjában buli volt azon az éjszaka. A buli egyik résztvevője a bíróságon elmesélte, hogy az udvaron csocsóztak, és persze közben kiabáltak, még olyanokat is, hogy „lezúzlak”.

Mi a gond ezzel? Egyrészt az, hogy nem tudni, kik a CD-n hallható emberek, furcsa, hogy ha valóban fontos információknak vannak a birtokában, miért nem voltak ott a bíróságon. Miért nem jelentkeztek, hogy vallomást akarnak tenni, vagy miért döntött úgy a bíróság, hogy nem hallgatja meg őket? A másik probléma a CD forrása. A Bors szerint a CD-t P. László édesanyja kapta meg oknyomozó újságíróként bemutatkozó személyektől. Hogy kik ezek a háttérben álló emberek, azt pedig megírta a  Cink.

Rovatok