Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdba került eddig a belvíz

2013. április 10., szerda 08:09

A belvíz elleni munkálatok napi költsége 100 millió forint körül alakul; a védekezés megkezdése óta közel egymilliárd forintot kellett e célra fordítani - írja a Napi Gazdaság.

Közel 2500 kilométeren van jelenleg árvízvédelmi készültség az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint, a védekezésben pedig mintegy 3,5 ezren vesznek részt országszerte. Az ország nyugati és középső területein most mindenhol apadnak, de a keleti országrészben még jellemzően áradnak a folyók. Emellett 216 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, amiből mintegy 103 ezer hektár a vetés-szántó terület.

Már készül az a kormány-előterjesztés, amely biztosítja majd a védekezési költségek megtérítését a vízitársulatoknak; a vízügy becslése szerint a társulatok költsége február és május közepe között elérheti a 600-700 millió forintot. Emellett a BM olyan jogszabály-módosítást is tervez, amely például lehetővé teszi a közfoglalkoztatottak jelentősebb számú, illetve több műszakos bevonását a védekezési munkálatokba.

Bár a vízügyi igaz­gatóságoknak jelentős kárt okoznak a védműveken a fémtolvajok, szerencsére még nem okozott problémát hiányzó műtárgy, sikerült időben észrevenni a hiányt. Ugyan mindig megteszik a szükséges feljelentéseket, de eddig csak egyszer találta meg a rendőrség az ellopott alkatrészeket. 2012-ben körülbelül 50 millió forintos káruk volt lopások miatt az igazgatóságoknak.

Rovatok