Index Vakbarát Hírportál

Balog: Egy apróságról kell még megállapodni a hallgatókkal

2013. április 11., csütörtök 08:37

Egy pont kivételével döntött a kormány a hallgatói szerződések ügyében a változtatásokról, és elfogadta a hallgatókkal megtárgyalt kompromisszumot, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a M1 Ma reggel című műsorában.

Balog szerint az a kérdés maradt nyitott, hogy hány éven belül kell ledolgozniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak Magyarországon a tanulmányi idejüket. Három variáció lehetséges, 20, 15 vagy 12 év. Erről még egyeztetnek, de a miniszter szerint ebben is meg fognak tudni állapodni. Azt mondta, hogy csütörtökön vagy pénteken tartanak még egy rövid egyeztetési fordulót. Abban bízik, hogy jövő héten aláírhatnak egy átfogó megállapodást a Felsőoktatási Kerekasztal részvevőivel.

A diákok egyoldalú nyilatkozatot írnának majd alá, amelyben vállalnák a törvényi feltételeket, azaz a magyar munkajog szerinti foglalkoztatást. Ha valaki külföldön, de magyar vállalatnál dolgozik, és itthon fizeti az adót, az ugyanúgy megfelel a törvényi feltételeknek, tette hozzá Balog.

Rovatok