Index Vakbarát Hírportál

A diplomabotrány miatt lett gyanúsított a volt dékán

2013. április 17., szerda 06:44

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a BRFK Tóth Miklóst, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánjaként közokirat-hamisítást követett el - írja a Népszabadság.

A BRFK a lappal annyit közölt, hogy szabadlábon hagyása mellett kihallgattak egy T. Miklós nevű férfit a korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály nyomozói. A férfi az egyik fővárosi egyetem vezető beosztású tisztségviselőjeként 2012. június 18-án három hallgatójának valótlan érdemjegyeket jegyzett be az elektronikus leckekönyvükbe.

Még tavaly júliusban írt arról a hvg.hu, hogy a testnevelési kar két hallgatója úgy kapott diplomát, hogy összesen 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz. A két diák egyike a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia volt.

Tavaly augusztusban Tóth Miklós lemondott posztjáról azt követően, hogy belső és hatósági vizsgálat indult az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt. Utódja, Radák Zsolt novemberben vette át kinevezését.

Tóth Miklóst akkor ismerte meg a közvélemény, amikor Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyének kirobbanása után, tavaly januárban közleményt adott ki arról, hogy az egyetemnek nincs oka feltételezni, hogy annak idején nem volt megalapozott döntés a kisdoktori cím megadása.

Rovatok