Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe küldik a szivárogtató rendőrt

2013. április 17., szerda 14:40

Egyrendbeli vesztegetés és háromrendbeli hivatali visszaélés miatt jogerősen két év hat hónap börtönre ítélt egy Komárom-Esztergom megyei rendőrt a Győri Ítélőtábla. A másodfokon eljáró bíróság ezzel helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

A rendőr 2009 nyarán megállapodott egy vállalkozóval, hogy időben értesíti őt és társát a munkaügyi felügyelőség ellenőrzéseiről. Az információkért cserébe a vállalkozó és társa a rendőr felújítás alatt álló házához ingyen adott építőanyagot. A rendőr az információk kiadásával megszegte hivatali kötelességét, a vállalkozót jogosulatlan előnyhöz juttatta.

A vállalkozót egyrendbeli vesztegetés miatt egy év hat hónap – végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte elsőfokon a bíróság. A büntetés mértékét az ítélőtábla helybenhagyta, a felfüggesztés időtartamát azonban a maximumra, öt évre emelte. A társ esetében az elsőfokon meghozott büntetést – egy év hat hónap börtönt négy évre felfüggesztve – helybenhagyta a másodfokú bíróság.

Rovatok