Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak a hallgatói szerződésről

2013. április 17., szerda 12:32

Közös nyilatkozatot írtak alá a hallgatói szerződésről a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői szerdán. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint minden kérdésben sikerült megállapodniuk.

Balog Zoltán a kerekasztal ülése után azt mondta rugalmasabb és arányosabb rendszer jött létre most, mivel a különböző szakmacsoportoknál, eltérő visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg. A miniszter hozzátette, a kerekasztal munkája folytatódik, többek között a finanszírozás átalakításáról fognak még tárgyalni.

Nagy Dávid a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint „könnyített megoldás” született, de hogy a nyilatkozat eléri-e a kívánt hatást az idő dönti majd el. A HÖOK elnöke hozzátette fontos eredmény, hogy azoknak a terhein, akik korábban írták alá a hallgatói szerződést könnyíteni tudtak.

Pénteken megállapodás született az utolsó vitás pontról is a hallgatói szerződések ügyében, így  az Emberi Erőforrások Minisztériuma már aznap este be is terjesztette (pdf) az Országgyűlésnek a felsőoktatási törvény módosítását. Hogy milyen is lesz a hallgatói szerződés, arról itt olvashat bővebben.

A szerződés legújabb változásait egyébként az Európai Bizottság is megvizsgálja, mielőtt dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e hazánk ellen.

Rovatok