Index Vakbarát Hírportál

Polgár Judit írta az iskola sakktankönyvet

2013. április 18., csütörtök 14:33 | aznap frissítve

Elkészült Polgár Judit Sakkpalota 1 című tankönyve, amelyet ősztől az iskolák is használhatnak. A Nemzeti alaptantervben 2013-tól már a képességfejlesztő sakk is választható tantárgy az iskolákban. Idén az első évfolyamosoknak készült el a tankönyv és munkafüzet, amelyet a kiadó már beadott az Oktatási Hivatalnak jóváhagyásra. Tervezés alatt áll a 4 évfolyamos tankönyvcsalád többi tagja is.

A Sakkpalota 1 című képességfejlesztő sakktankönyv és munkafüzet nem egyszerűen sakkozni tanítja meg a gyerekeket. A gondolkodás általános fejlesztésén keresztül áttételesen minden tárgy megértéséhez és könnyebb elsajátításához is hozzájárul, közölte a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó).

Polgár Judit a könyv bemutatásakor azt mondta: a gondolkodás fejlesztése, a kreativitás elősegítése fontosabb, mint valaha. A nemzetközi sakknagymester szerint a holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére és új ismeretekkel való behelyettesítésére.

A sakknak az oktatásban betöltött jelentőségére az Európai Unió is felhívta a figyelmet, amikor 2012-ben deklarációt adott ki a sakk iskolai bevezetésének támogatásáról. „Nagyon lényeges szempont, hogy nem a sakkjáték, hanem a sakk, mint szabályrendszer kerül be a tanításba. A pedagógusnak nem kell érteni a sakkjátékhoz, kizárólag a szabályait kell jól ismernie” – mondta az új módszerről Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Rovatok