Index Vakbarát Hírportál

Jogszerűen vitték be az egyetemfoglalót

2013. április 22., hétfő 11:14

Elutasították a jogellenes fogvatartás miatt tett feljelentést egy egyetemfoglaló ügyében. Február 18-án a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói lepték el az ELTE BTK Múzeum körúti épületét, az egyetemfoglalók és a Hallgatói Hálózat akkori főhadiszállását, ahol az aznapra tervezett „hídfoglalással” kapcsolatban faggatták a diákokat. Az egyik hallgatót, Váradi Nórát tanúként vitték be, a feljelentő szerint jogtalanul. A diákok a felsőoktatási rendszer átalakítása és a forráskivonás ellen tiltakoztak.

Nórát február 18-án szólították meg a NNI nyomozói, és magukkal vitték tanúkihallgatásra. Aznap a NNI tucatnyi nyomozóval megszállta az ELTE BTK 47-es termét is, ahol már egy hete zajlott a tiltakozó akció. Akkor az NNI nyomozói a teremben is tanúkat hallgattak ki – mint kiderült, ismeretlen tettes ellen nyomoztak közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek korábbi fórumaikon. Ezzel kapcsolatban vitték el kihallgatásra Nórát is, aki azonban az egyetemig sem jutott el: már az Astoria metróaluljárójában megállították.

Nóra beszámolója szerint a metróból kijőve rögtön odalépett hozzá egy civilruhás nyomozó és a nevén szólította, majd kijelentette, hogy tanúként be fogják vinni a rendőrségre. Nóra elmondta, hogy ekkor telefonálni akart, de a nyomozó „a saját és azok érdekében, akiket hívni akar” nem javasolta ezt. Nórát nem tájékoztatták arról sem, hogy nem köteles beülni a rendőrautóba, egyetlen kötelessége, hogy az idézés alapján a rendőrségen időben megjelenjen.

A hallgatót délután öt órakor vitték be és öt órával később, fél tízkor engedték el.

Harangozó Tamás, MSZP-s országgyűlési képviselő három nappal később tett feljelentést az ügyészségen. Állítása szerint mindez jogellenes fogvatartás volt, mivel a tanúkat első idézés alkalmával nem lehet bevinni a rendőrségre. A hatóság szerint azonban nem történt szabálytalanság. Az ügyészség szerint Nóra önként ült be a rendőrautóba.

Az ügyészség szerint a nyomozók „tanúkutatás keretében” lettek figyelmesek a fórumokról ismert Nórára. A diák érzése ezzel szemben az volt, hogy a metrókijáratnál kifejezetten őt keresték, rá vártak és egyből felismerték. Mint elmondta, a fehér kabátja elég könnyen felismerhetővé teszi őt. Az országgyűlési képviselő által tett feljelentésről Nóra egyébként nem tudott.

A feljelentés elutasítása ellen Nóra nem tesz panaszt, „ha egy képviselőnek nem sikerült, én miért járnék sikerrel”– mondta. Azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az ombudsmanhoz forduljon, erre szeptemberig van lehetősége.

Rovatok