Index Vakbarát Hírportál

Titkosak a Századvég-tanulmányok

2013. április 23., kedd 16:22

Másodfokon nem nyilvánosak a Századvég-tanulmányok. A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és nem kötelezi nyilvánosságra hozni a MALÉV pénzügyi helyzetéről és a magyar-kínai kapcsolatokról szóló tanulmányt.

„Meglepő fordulatnak” nevezte a Társaság a Szabadságjodokért azt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla megáltoztatta az elsőfokú bíróság döntését, hogy legyenek nyilvánosak a Századvég-tanulmányok. A TASZ ősszel indított pert a MALÉV pénzügyi helyzetének rendezéséről és a magyar-kínai kormánybiztosi feladatokról szóló tanulmányok nyilvánosságra hozataláért.

A Századvég-csoportnak (amely a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ből, a Századvég Alapítványból és a Strategopolis Kft. áll) három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvélemény-kutatásra, tanulmánykészítésre és tanácsadásra.

A TASZ a tanulmányok tartalmát szeretné megismerni, mivel szerintük ezek közérdekű adatokat tartalmaznak. Első fokon pert nyertek a jogvédők, a Fővárosi Törvényszék kötelezte a Fejlesztési Minisztériumot, hogy adja ki a tanulmányokat.

Másod fokon azonban a bíróság úgy döntött, hogy az NFM nem adatkezelő, a tanulmányok a minisztériumban nem feltétlenül találhatóak meg. A bíróság döntése szerint, mivel a tanulmányok témájáról a Miniszterelnökség dönt, ez a szerv az adatkezelő, a tanulmányokat innen kell igényelni. A TASZ mérlegeli, hogy a Kúria elé vigye az ügyet, vagy előlről kezdje a Miniszterelnökségen. „Szerencsére az már biztos, hogy abban a perben nem hivatkozhatnak arra, hogy a Miniszterelnökség nem adatkezelő, mivel a mai tárgyaláson az NFM jogi képviselője becsatolta Lázár János államtitkár friss, tegnapi keltezésű feljegyzését, melyben elismeri az általa vezetett szerv adatkezelői minőségét” – írja a TASZ.

Baráti cégek

A Századvég-csoport sok szálon kötődik a kormányzathoz. A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, az első Orbán-kormány minisztere, jelenleg alkotmánybíró. (Az alapítvány mostani elnöke Lánczi András, igazgatója G. Fodor Gábor.) A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja. Giró-Szász 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagságáról és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból.

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. A cég tulajdonosa a hatályos cégadatok szerint Heim Péter és Molnár Norbert Imre, a Századvég Zrt. gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, a Századvég Zrt. igazgatóságának tagja és Várkonyi Gáspár, a Századvég Zrt. gazdasági igazgatója tölti be.

Rovatok