Index Vakbarát Hírportál

Zöld Pardon: új szezon, új vizsgálat

2013. április 24., szerda 07:26

Hosszú huzavona után kapta meg a Zöld Pardon 2012-ben a nyitáshoz szükséges hatósági engedélyeket, akkor is csak azért, mert azt ígérte, hogy a Rákóczi híd mellett felhúzott építményei és a színpad legfeljebb 180 napig maradnak a budai hídfőnél. Az ideiglenességre hivatkozó szórakozóhely szinte minden építési szabály alól felmentést kapott, ősszel azonban mégsem bontották le a ZP-t. A kormányhivatal emiatt megsemmisítette a tavalyi építésrendészeti eljárás lezárását, és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot.

2012 nyarán két hónapos késéssel indulhatott be a főváros egyik legforgalmasabb szabadtéri szórakozóhelye, a Zöld Pardon, mert gondok voltak az új helyszínen, a Rákóczi hídnál felépített építmények engedélyeivel.

Úgy tűnik, az idei szezon sem lesz mentes hivatali problémáktól, mert a tömegkocsmának egy megismételt építésrendészeti eljárással kell szembenéznie.

Az Index információi szerint a Budapesti Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala megsemmisítette azt az előző vizsgálatot lezáró végzést, amely lehetővé tette, hogy a hely 2012 júniusában megkezdhesse működését.

Az engedély nélkül felhúzott építmények – pultok, színpadok, mellékhelyiségek – miatt az ügyben akkor eljáró XII. kerületi önkormányzat még 2012 áprilisában elrendelte az építkezés leállítását, és megtiltotta az ingatlan használatát. A XII. kerület beígért egy "jogkövetkezményekkel" járó építésrendészeti vizsgálatot is, ezt azonban már az V. kerület jegyzője fejezte be, miután újabb hatóságot kellett kijelölni a ZP engedélyeztetési eljárásának lefolytatására.

A Belváros jegyzője az építkezés dokumentációira és a helyszíni szemle eredményére hivatkozva arra jutott, hogy a Rákóczi híd mellett felállított vendéglátó egység épületszerkezetei legfeljebb 180 napig állnak majd, ezért bejelentés és építésügyi hatósági eljárások lefolytatása nélkül elhelyezhetőek. Az V. kerület 6000 fősnél kisebb rendezvényekre adott ki engedélyt a szórakozóhely számára.

A kormányhivatal néhány hete szétküldött felülvizsgálata viszont főként azt kifogásolta, hogy az építési hatóság egyáltalán nem vizsgálta, hogy az építményeket valóban ideiglenes jelleggel, azaz fél évnél nem tovább maradtak-e a hídfőnél.

A kormányhivatal állásfoglalása leszögezi: a 2012-ben kiadott végzésből alapvető megállapítások hiányoztak, mert az ideiglenességre való hivatkozással az V. kerület „tulajdonképpen nem vizsgált semmit”. A hivatal felhívta az elsőfokú hatóság figyelmét arra, hogy ilyen esetekben is érvényesek a helyi szabályozási terv, valamint a helyi és az általános építésügyi szabályozás előírásai.

A kormányhivatal megsemmisítette az V. kerület tavaly meghozott végzését, és új eljárásra kötelezte a jegyzőt.

Rónaszéki László, az V. kerületi önkormányzat jegyzője az Indexnek elmondta, a Kormányhivatal rendelkezett az építésrendészeti vizsgálat újraindításáról, viszont érdekes módon az idei működési engedély kiadásához megadta saját hozzájárulását. A jegyző szerint nehéz pontosan megítélni a jogi helyzetet, különösen azért, mert a szórakozóhely tulajdonosai azt állítják, hogy télen elbontottak egyes épületelemeket a Zöld Pardon területén. A jegyző szakértőt kért fel, hogy vizsgálja meg a ZP állítását.

A jegyző azt nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen jogkövetkezmény várható akkor, ha bebizonyosodik, hogy a szórakozóhely nem tartotta be a 180 napos előírást. Rónaszéki László szerint ebben a helyzetben a Kormányhivatal útmutatására lesz szükség, ezért segítségért fordul majd az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalhoz.

A ZP tavaly teljes egészében letérkövezte a közpark besorolású területet, csatornát fektetett, felhúzott egy kétszintes építményt és a híd rézsűjéből is kivágott egy darabot. Mindeközben diplomáciai bonyodalommá fajuló konfliktusba került a helyszín közvetlen szomszédságában található részben német tulajdonú Infoparkkal.

Az építkezés során a ZP konfliktusba került a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel is, mivel a bérelt területen kívüli, állami tulajdonban lévő telken sem kért engedélyt a csatornafektetési munkálatokhoz. A ZP munkagépének végül rendőrök állták útját. Mivel a csatornázáshoz az Infopark parkolóját is fel kellett törni,  az is előfordult, hogy az irodakomplexumot kezelő és részben tulajdonló IVG Hungary Kft. ügyvezetője, Kay-Uwe Blandow a saját testével akadályozta, hogy ásni kezdjenek a munkagépek.

Rovatok