Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A romák is képesek dolgozni

2013. április 25., csütörtök 14:59

Bátorításként tartottak egy apró faluban kormányülést, hogy hangsúlyozzák, az ország nemcsak nagyvárosokból áll, mondta Orbán Viktor az ormánsági Kémesen tartott kihelyezett kormányülés után. A közmunkára külön kitért, mondván, ha van munka, akkor igenis jelentkeznek az emberek. Még a cigányok is.

Az ebéd előtt tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta, hogy az ülésen a fideszes Tiffán Zsolt Baranya megyei közgyűlési elnök által vezetett Ős-Dráva programról volt szó. A hátrányos helyzetű Ormánság felzárkóztatását, fejlődését komplexen célzó program keretein belül – többek között – megállapodtak egy Dráva-híd építéséről, a vejti kompátkelő kialakításáról, valamint arról, hogy az autópályát eljuttatják a határig.

A térségben magas a munkanélküliség, mondta a miniszterelnök, de biztatóak a jelek. „Az előbb beszéltem egy emberrel, aki a faluban a közmunkaprogramot felügyeli, és kiderült, hogy ez egy rendben tartott település, lehet látni a virágokon is, amiket remélem, nem csak egyetlen napra ültettek ki miattunk. Látszik, hogy amint értelmes munkát próbálunk kínálni az embereknek, akkor jelentkeznek. Fontos megemlíteni, hogy a romák is jelentkeznek, és eddigi megfigyeléseink szerint a romák becsületesen és tisztességesen is képesek dolgozni” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a miniszterelnök.

Ezután Pécsre indult, hogy találkozzon Páva Zsolttal, a város fideszes polgármesterével. De előtte még válaszolt egy újságíró kérdésére a Portik-Laborc-üggyel kapcsolatban. A miniszterelnök szerint hogy ha az Európai Unió valamit vizsgálni szeretne, jobb lenne, ha inkább ezzel az üggyel foglalkozna. "Teljesen mindegy, hogy fideszesek vagyunk, MSZP-sek, LMP-sek vagy jobbikosok, azért most már húsz évvel a rendszerváltás után el kellene jutnia Magyarországnak oda, hogy bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz, bűnözőkkel nem egyezkedünk, az ellenfeleinkkel szemben a bűnözőkkel nem fogunk össze. (...) Rendes ember ilyet nem csinál" – fogalmazott a kormányfő.

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

Rovatok