Index Vakbarát Hírportál

Bajnait jól beszorították május 1-jén

2013. május 1., szerda 15:51

Nem arról a pártról van szó, én csak hagyományőrző vagyok” – mondta a Városligetben álldogáló miskolci férfi, megigazítva rovásírásos Nagy-Magyarország-polóját. „Sokat járunk Székelyföldre” – tette hozzá mellette álló hölgyismerőse, aki a gyermekjóléti szolgálatnál dolgozik BAZ-megyében. Bizonyságul még a kettős állampolgársággal való fenntartásait is kifejtette: nem ért egyet a választók importálásával: „mi se szólunk bele az ő dolgaikba, ők se szóljanak a miénkbe”.

Igaz, személy szerint legszívesebben ő már a saját dolgába se szólna bele, legalábbis a 2014-es választásokon nem lát olyat, aki mellett kiállna. „2010 óta ugyanúgy haladunk, sokat nyelünk a munkáltatótól, ebben sincs változás. Mi már nem hiszünk azoknak, akik egyszer valamilyen szín mellett elkötelezték magukat” – mondja.

„Á mi csak a közelben lakunk, azért jöttünk erre, semmi politika” – válaszolt egy fiatal anyuka, bár a kislánya kezében lévő Szolidaritás feliratú lufi és zászló kapcsán megvallotta: ezeket tudatosan adta a kezébe, nem csak véletlenül jutottak hozzájuk.

De hol a Gyurcsány?

„Félórája kóválygunk itt a nagy egységben, de hol van a Gyurcsány?” – bosszankodott egy idős asszony, miközben gyürködte a kezében lévő MSZP-s szélforgót. Láthatóan alaposan lemaradt az elmúlt évek eseményeiről. Végül megkönnyebbülten indult barátnőjével a Szolidaritás színpada felé, ahonnan hamarosan zavartan távoztak is Bajnai Gordon, Jávor Benedek és Kónya Péter közös fellépésének kezdetén.

„Inkább álljunk fel, akkor jobban látszunk” – javasolta az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség triójának Kónya, learatva a háromszáz fős hallgatóság első tapsát. A következőt már az Orbán-Simicska rezsim eltörlésének ígéretéért kapta a Szolidaritás elnöke, aki után Bajnai és Jávor is következetesen ezt a kifejezést használta a kormány megnevezésére.

„Ismét válság van Magyarországon, de most nem nemzetközi, hanem egy házi gyártású válság, amelyet az Orbán-Simicska rezsim hozott létre” – magyarázta Bajnai a beszélgetés elején feldobott adatot, amely szerint 2008 óta most a legmagasabb, 11,8 százalékos a munkanélküliség, ami félmillió állástalan embert jelent.

Orbán-mentes rezsicsökkentés

A 2010-es választásokig 13 hónapon át kormányzó miniszterelnök szerint a kormány felmondta a társadalmi szolidaritást az egykulcsos adóval, a felsőoktatás átalakításával és a „rezsicsökkentésnek nevezett rezsiátveréssel”, amely leginkább az „úszómedencéjüket fűtőket” segíti. Ám Bajnai szerint is lehetséges a rezsicsökkentés: államilag támogatott programban kellene a társasházakat szigetelni, egyúttal tízezer munkahelyet teremtve az építőiparban. „Ez egy Orbán-mentes rezsicsökkentés volna, amely nem attól függ, hogy milyen lábbal kelt fel a miniszterelnök” – mondta, a fellépésen először dobva be a „jó kormányzás” jelszavát. „A mai kormány valódi jelmondata, hogy mindenki annyit ér, amennyije van” – idézte fel a Lázár János-i mondatot, amelyet a közönség kórusban fejezett be.

Jávor arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkanélküliség még nagyobb lenne, ha a kormány nem tüntetett volna el sokakat a nyilvántartásokból a közmunka révén. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint magasan kvalifikált munkaerőre kellene építeni a gazdaságot, ám a kormány – többek között a 2011 őszén elfogadott munkatörvénykönyve révén – nem ezt, hanem a „kaszárnyakapitalizmus modelljét” erősíti.

Igazság föld- és dohányügyben

„A közmunka fontos kiegészítő elem lehetne, félút lehetne a segélytől a munkavállalásig” – árnyalta a képet Bajnai, hozzátéve, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a közmunkások számára szakképzést is biztosítanának a későbbi elhelyezkedéshez. Bajnai ezt ígérte 2014 utánra. Emellett pedig elszámoltatást: igazságot szolgáltatunk azoknak, akik elől elhappolták a termőföldet az új kiskirályok – mondta, felvetve emellett a trafikügyleteket is.

Feltéve, ha egyáltalán lehetséges a kormányváltás: a volt kormányfő elismerte, hogy ehhez még kevesen vannak, másrészt nem is elég a kormányváltásra szövetkezni. Korszakváltásra is szükség van, ami nem lehetséges a megosztottság felszámolása, a korrupció visszaszorítása és a kommunizmus örökségével való elszámolás nélkül, tett egy gesztust jobbra is Bajnai.

Abban mindhárman egyetértettek, hogy az ellenzéki összefogás nem pusztán egy papír aláírását jelenti. „Szakítani kell a 2010 előtti, a Fidesz kétharmados győzelméhez vezető viszonyokkal ahhoz, hogy 2014 után ne egy széteső koalíció alakuljon” – hívta fel Jávor is a figyelmet arra, hogy a választási győzelem önmagában kevés.

Jól beszorították

Az MSZP-vel kötött szombati megállapodás kapcsán Bajnai egyelőre megkerülte a kérdést, hogy ki lehetne majd az együttműködés révén megnevezett közös miniszterelnök-jelölt. Szerinte ehhez a normális Magyarországot akarók véleményét is ki kell kérni, bár nem derült ki, hogy ezt valamiféle előválasztás vagy egy sajátos ellenzéki nemzeti konzultáció révén kéne-e megtenni.

A fellépés után Bajnai autogrammot osztogatott a színpad tövénél. „Jaj szegény miniszterelnököt jól beszorították, adjanak neki egy kis levegőt!” – mondta egy együttérző asszony, majd jól befurakodott, még szorosabbra vonva a gyűrűt Bajnai körül.

Rovatok