Index Vakbarát Hírportál

Szépen süt a nap, de ez ne csábítson felelőtlenségre!

2013. május 1., szerda 08:36 | aznap frissítve

Gondtalan majálisra csábító időjárással kezdődött az ország nagy részén május 1-je, ám az önfeledt sörözésre-virslizésre készülő honfitársainkat időben figyelmeztetnünk kell: az idő csalóka, csak az április múlt el, a szeszélyes időjárás még nem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat például öt északi és északkeleti magyarországi megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki lehetséges zivatarok miatt. Nógrádban, Hevesben, Borsodban, továbbá Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kialakulhat olyan heves zivatar, amelyet károkozó szél vagy nagy méretű jég kísér – közölte a meteorológiai szolgálat, bár megjegyezte: ennek esélye elég kicsi.

A zivatarokra és az esetenként 70-80 kilométeres óránkénti sebességű, tehát viharos széllökésekre a délutáni, kora esti órákban lehet számítani. Ezen felül egy-egy heves zivatar sem zárható ki, amelyhez akár 80 kilométer per óra fölötti széllökés és jégeső társulhat – írták.

De már napközben is veszélyek leselkedhetnek ránk. Mától május van, ami azt jelenti, hogy elindult az UV-riasztási szezon, és a napközbeni napsütéses időben – ami miatt 25-31 fok is lehet a napi csúcshőmérséklet, és jellemzően este is 17-24 fok között marad – az UV-B sugárzás maximumértéke már ma nagyon erős szintet is elérhet.

A sugárzás átlaga 5,9, míg maximumértéke 6,3 lehet. Mindkettő azt jelenti, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között akár 20-30 perc alatt is le lehet égni, a kisgyerekeknek pedig még ennél kevesebb idő is elegendő. Emiatt ajánlott széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, továbbá fényvédő krém használata.

Az OMSZ UV-B skálája egyébként nyolcfokozatú, a 8-as szintnél már már 15 perc alatt is lehet égni.

Rovatok