Index Vakbarát Hírportál

Eső volt, eső lesz

2013. május 3., péntek 07:41 | aznap frissítve

A heves zivatarok miatt ötvennél több kidőlt fához és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Több helyen a hirtelen lezúduló sok eső okozott gondot. Volt, ahol homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat.

A legtöbbször Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyében kérték a tűzoltók segítségét. Esztergomban egy utcában több házat homokzsákokkal kellett megvédeni a víztől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több állomásán is 70 km/óra feletti széllökéseket mértek. Például Tasson 109, Felcsúton 84 km/órás széllökést is mértek, de az egyik budapesti állomáson is érzékeltek viharos, 72 kilométeres erősségű széllökést.

Az intenzív, heves zivatarok mellett felhőszakadás is előfordult. Ennek során rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott például a Pest megyei Tésán, ahol 47,3 milliméter, míg a Veszprém megyei Tésen 27,8 milliméter csapadékot mértek késő estig.

A törökbálinti Bajcsy-Zsilinszky utcában, az M7-es autópálya közúti alagútjában derékig érő víz gyűlt össze. Az utat éjjel két óra körül le kellett zárni. Később kiderült, a bajt egy hordaléktól eldugult csatorna okozta. Az érdi tűzoltók kitisztították a csatornát, így szivattyúzásra nem volt szükség, rövid időn belül levonult a víz.

Folytatódik

Az előrejelzés szerint ma a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többfelé lesz erősen felhős az ég, és több helyen lehet zápor, zivatar. Késő délután délnyugat felől csökken a felhőzet, este már csak északkeleten számíthatunk csapadékra. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati, keleten pedig élénk, időnként erős lesz a délnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19–25 fok között alakul, de keleten 26–28 fok is lehet. Késő este 15–20 fok valószínű.

Rovatok