Index Vakbarát Hírportál

Több steril tű jut a drogosoknak

2013. május 6., hétfő 17:55

A dizájnerdrogok terjedése miatt az utóbbi évben megnőtt az igény a fecskendőkre, pedig a tűcsere-programok támogatásai és pályázati lehetőségei csökkentek. Most hétmillió forintos kiegészítésről döntöttek.

Az új pszichoaktív anyagok, a designer drogok terjedése miatt egyre nagyobb az igény a steril fecskendőkre. Ugyanis míg a heroint, amfetamint naponta átlagosan négyszer szúrták a függők, a dizájnerdrogokat akár hússzor is. Az alapítványok állami támogatása és pályázati lehetőségei ugyanakkor az elmúlt években minimálisra csökkentek, a tűcsere-szolgáltatásban résztvevő szolgáltatók egy része a megnövekedett igényt nehezen tudta biztosítani. A fecskendőmegosztások száma nőtt, ezzel persze a HIV/AIDS és a Hepatitis C-fertőzés kialakulásának veszélye is megemelkedett.

A közegészségügyi veszély megelőzése érdekében Balog Zoltán miniszter a múlt év végén 6 millió forint összegű egyedi támogatásról döntött. A rendelkezésre álló tűcsere adatok áttekintését követően Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár most további hétmillió forint összegű egyedi támogatást ítélt meg.

A korábbi hatmillió forint összegű egyedi támogatásból 255 400 injector megvásárlására és szétosztásra futotta. Ez a tűmennyiség elég az év első felére, azonban az már most látszik, hogy az újabb tűbeszerzés elindítására szükség lesz.

A fertőzöttek számának felmérésére tavaly nem fordított forrást az állam, de múlt héten az Indexnek több szakértő is úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy nőtt a betegek száma. Akkor Zacher Gábor is azt mondta: a hepatitisz-fertőzöttek számában nincs változás, a hozzá bekerülő drogosok körében még mindig 35 százaléka körül mozog. A HIV-pozitívakról azt mondta, „alig-alig” vannak.

Rovatok