Index Vakbarát Hírportál

Bocs, a nácik ellen ennyi is jó lesz!

2013. május 7., kedd 17:52

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a szervezet közgyűlésének záróbeszédében bocsánatot kért Orbán Viktortól. A WJC ugyanis hétfő hajnalban kiadott közleménye szerint nem volt megelégedve a miniszterelnök vasárnap elmondott beszédének tartalmi részével, mivel az nem tartalmazott megfelelő biztosítékokat arra nézvést, hogy Orbán valóban „egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé".

Keddre azonban Lauder meggondolta magát, és azt mondta, hogy „Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, hogy a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben”. A magyar miniszterelnök a Jediót Ahronót izraeli napilap múlt pénteki számának adott interjúban mondta ki a Laudert megnyugtató szavakat. A Jobbikot "valós, növekvő veszély"-nek nevezte, és azt is leszögezte, hogy „Ha meg akarjuk védeni a demokráciát, akkor elszántnak kell lennünk a Jobbikkal szemben”.

Ezek a kijelentések annyira nem tűnnek átütő újdonságnak, ezért lehet, hogy a bocsánatkérés hátterében inkább a korábbi kemény nyilatkozattal elégedetlen magyar zsidó szervezetek állhatnak.

A Jobbik viszont továbbra is háborog a konferencián a pártot ért éles támadások miatt. Közleménye szerint a kormány és a baloldal is „egyre szánalmasabb módon a MAZSIHISZ és a WJC kegyeit keresi”. A zsidó Világkongresszus résztvevői a párt meglátásában „idejöttek, sértegetik, utasítgatják, alázzák országunkat háborítatlanul, amelyhez a hatalom mosolyogva asszisztál, de a büszke, öntudatos magyarok - akikből egyre több van hazánkban - nem kérnek belőlük”.

Rovatok