Index Vakbarát Hírportál

Ma tartják a történelem érettségiket

2013. május 8., szerda 00:06

Ma az írásbeli történelem vizsgákkal folytatódnak az érettségik. Történelemből 2005 óta tartanak írásbeli vizsgákat is. A magyar, a matematika és egy idegen nyelv mellett a történelem érettségi is kötelező mindenki számára.

A középszintű érettségi feladatlapjait nyolc órakor kezdhetik meg kitölteni a diákok. A megoldásra három órájuk lesz. A diákok maximálisan 90 pontot szerezhetnek, a júniusban tartandó szóbeli vizsgán pedig további 60 pontot.

A középszintű írásbeli vizsga két részből áll: 45 pont szerezhető az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldásával és újabb 45 pont a szövegesen kifejtendő feladatokkal. A diákok használhatnak  történelmi atlaszt és helyesírási szótárt.

A rövid választ igénylő 6-12 feladat nem egyszerű tesztkérdés, a leggyakrabban valamilyen forráson (szöveg, kép, diagram stb.) alapul. A szövegértés és a lexikális tudás is fontos, de a vizsgán leginkább a megadott  információk értelmezését  várják el a vizsgázóktól.

A diákoknak információkat kell keresniük vagy összevetniük, fogalmakat gyűjteni vagy hozzárendelni egy korhoz, a térképek alapján következtetéseket megfogalmazni.  A tavalyi feladatsorban (.pdf) például nemcsak a világvallásokat kellett felismerni a megadott jellemzők alapján, de a vallásokat a leginkább rájuk utaló képekkel is párosítani kellett. A feladatok között szerepeltek korabeli fotók is a 1929–33-as nagy gazdasági világválság idejéből, sőt egy karikatúra is, amelyen egy tehén menekült esernyővel az égből zuhogó tejes palackok elől (túltermelés).

A problémamegoldó kérdésekre az érettségizőknek néhány összefüggő mondatban kell válaszolniuk, az elemző feladatot pedig kb. 25-30 soros szerkesztett szövegben kell megoldani. Ehhez is kapnak mindig valamilyen forrást, amelyet saját ismereteikkel kell kiegészíteniük.

Az emelt szintű vizsga négy órás, amelyen a rövidebb kérdésekből 44, a kifejtősökből 46 pont szerezhető maximálisan. Itt eleve nehezebbek a feladatok, és a vizsgázók a kérdésekhez nem mindig kapnak forrást, sokkal jobban kell alapozniuk a megtanultakra.

Rovatok