Index Vakbarát Hírportál

Rogán beszüntetné az időközi választásokat

2013. május 8., szerda 15:09 | aznap frissítve

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője megfontolandónak tartja, hogy a július 1-je után kiírt időközi parlamenti választásokat már ne kelljen megtartani a 2014-es általános választások előtt.

Mint megírtuk, a Fideszben azt tervezik, hogy ideiglenesen kiiktatják a rendszerből az időközi országgyűlési választásokat. A következő hónapokban a sokéves átlagnál jóval több képviselő hagyhatja ott a parlamentet, az időközi választás műfaja mégis teljesen eltűnhet a 2014-es országgyűlési választásig hátralévő időszakból. A Fideszben felmerült, hogy újra módosítják az alig egy hónapja elfogadott választási eljárási törvényt.

A frakcióvezető szerdán megerősítette, hogy vizsgálják egy átmeneti szabály lehetőségét, mivel szerinte egy július 1-je után kiírt időközi parlamenti választás esetén leghamarabb novemberben lehet megtartani a szavazást, decemberben tehet esküt a politikus, ráadásul így olyan körzetekben választanának képviselőket, amelyek az új választási rendszer miatt 2014-ben már nem is léteznek, hiszen megváltoztak a választókerületek.

Megjegyezte továbbá, hogy egy kétfordulós időközi országgyűlési választás húszmillió forintba kerül. Így húszmillió forintért olyan körzetben vagy körzetekben választanának országgyűlési képviselőt, ahol néhány hónap múlva automatikusan elveszíti a mandátumát, mondta Rogán. Hozzátette, hogy a július 1-je előtt kiírt időközi szavazásokat megtartanák.

Azzal kapcsolatban, hogy az Index cikke szerint az év végéig akár tucatnyi fideszes és kereszténydemokrata képviselő is búcsút mondhat az Országgyűlésnek, mert a kormánypártok diplomáciai vagy állami állásokat ígértek nekik kompenzációként, amiért kiszállnak a politikából, a frakcióvezető úgy reagált: nem tud olyan parlamenti képviselőről, aki le akar mondani mandátumáról, vele ilyen szándékot egyelőre senki nem közölt.

Rogán Antal megjegyezte, ha az említett változtatások miatt módosítják a választási törvényt, akkor ezzel párhuzamosan megvizsgálják azokat az észrevételeket is, amelyeket nemzetközi szervezetek, köztük a Transparency International tettek az új választási eljárási jogszabállyal kapcsolatban.

Rovatok