Index Vakbarát Hírportál

Érettségi teszteket foglaltak le egy iskolában

2013. május 10., péntek 10:54

Kedden, a matematikaérettségi feladatlapjainak kiosztása előtt a Fővárosi Kormányhivatal két munkatársa jelent meg a Szegényeket és a Rászorultakat Segítő Alapítvány fenntartásában működő Soroksári úti iskolában (SZERSA), ahol hátrányos helyzetű, veszélyeztetett és tanulási problémával küzdő diákok tanulnak - írja a Hír24.

Az ellenőröknél nem volt megbízólevél, ezért az iskolát fenntartó alapítvány elnöke kihívta a rendőrséget. Az alapítvány szerint a hatósági igazolvány nem elég az ellenőrzéshez, a kormányhivatal szerint igen. A kiérkező rendőrök felvették a jegyzőkönyvet, majd elvonultak, ezután háromnegyed 11-kor még öt ellenőr érkezett (a kormányhivatal elmondása szerint mindössze egy).

Az ellenőrök lefoglalták az érettségizők tesztjeit, továbbá az érettségi jegyzőkönyvet. Az iskolában szerdán és csütörtökön is megjelentek a kormányhivatal emberei, és a történelem- és az angol teszteket is lefoglalták.

Az iskola nemcsak azt kifogásolja, hogy lefoglalták a jegyzőkönyvet, hanem azt is, hogy az érettségi teszt kitöltése közben az ellenőrök folyamatosan bent tartózkodtak a teremben, a padok között járkáltak, megnézték a diákok függvénytáblázatát, sőt a tanulókat a WC-re is elkísérték, ha valaki sokáig volt bent, kopogtatva sürgették. A kormányhivatal azt állítja, munkatársai néma megfigyelőként voltak jelen.

Az iskola ellen tavaly szeptemberben indult vizsgálat egy volt tanár bejelentése alapján, szerinte nem vezették megfelelően a tanulói jogviszony nyilvántartására szolgáló naplókat. Például a tanulók egyharmadának nem volt érdemjegye, illetve félévi jegye. Emiatt az iskola januárban és februárban nem kapta meg az állami támogatást, utána a kormányhivatal úgy döntött, hogy a vizsgálat lezárásáig az alapítvány megkaphatja a normatívát.

Rovatok