Index Vakbarát Hírportál

Kipurcantak az Index érettségizői

2013. május 13., hétfő 14:40

Túl vannak a klasszikus írásbeli érettségiken, a magyar, a matematika, a történelem és az angol is a múlté. Laza sörözésen kívül egyikük sem kapcsolódott ki túlságosan, mert még hátra van néhány írásbeli, valamint az összes szóbeli vizsga. Mindhárman feszültek, és hiába ismerik a megoldókulcsokat, összességében nem nagyon tudják megítélni, hogyan sikerültek a dolgozatok. Három nagyon különböző gimnázium három érettségizőjét követjük fél éve.

Cz. Réka (Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Ferencváros)

A három érettségizőnk teljesen eltérően ítélte meg az írásbeli vizsgák nehézségi fokát. Cz. Réka például a magyar érettségi esszé-részének eredményétől tart legjobban, és azt reméli, egy irodalmi műnek egynél több jelentése is lehet. „A Márai-novella elemzését választottam, megnéztem a javítókulcsot, és ott tök mást írnak, mint ami nekem lejött a novellával kapcsolatban. Például én egyáltalán nem éreztem empatikusnak a családot, akik körülveszik Flórát, a főhőst, a javítókulcs viszont azt írja, empatikusak, és ezt kellett volna elemezni. Remélem, nekem más is jelenthet a történet” – mondja.

„A matek az matek” – folytatja enigmatikus összegzését. Ez alatt azt érti, hogy soha nem ment neki a matek, de reméli, hogy meglesz a kettes, sőt, az is lehet, hogy megüti a hármast is. Az emelt történelem érettségi viszont Réka sikertörténete volt. „Nagyon jól sikerült. A javítókulcs szerint az első rész 45 pontjából 37-et szereztem, ebben voltak a szövegértési és forráselemző feladatok. Az esszék is jók lettek, nagyon büszke vagyok rá.” Kétszer elment lazán sörözgetni a barátaival, de nem volt kemény bulizás, mert most az emelt olasz írásbelire készül ezerrel.

J. Dávid (Pesthidegkúti Waldorf Iskola)

Dávid az összes érettségi tárgyat nehezebbnek ítélte annál, mint amire számított. „Főleg az emelt matek volt nehéz, emiatt az sikerült legkevésbé jól. Bízom benne, hogy a négyes-ötös határán lesz, ezért a szóbeli vizsgán fel tudom húzni.” Dávidnak csak akkor van esélye angol építész szakokon, ha minden érettségi jegye 5-ös lesz végül. A matematika szóbelin elméleti feladatok lesznek, példákat kell megoldani, amelyekhez definíciókat és matematikai tételeket kell bizonyítani, valamint az adott téma alkalmazási területeit el kell tudni helyezni a matematikán kívül és belül.

A következő időszakban Dávidnak van a legnehezebb dolga érettségizőink közül, mert csütörtökön egyetlen napon két írásbeli vizsgát is kell tennie. Délelőtt emelt szinten fizikából vizsgázik 12 óráig, 14 órától pedig rajzból érettségizik. „Baromira elfáradtam, és nagyon izgulok még a fizika miatt, elsősorban most már csak arra koncentrálok” – mondja hétfőn, amint épp az iskolába tart. Ebben is eltér az átlagtól a Waldorf, mert még az érettségik között is vannak tanórák, amelyeken a szóbeli vizsgákra készülnek.

B. Réka (Miskolci Herman Ottó Gimnázium)

Dáviddal ellentétben Réka könnyűnek érezte az írásbeli vizsgákat. „Nem volt vészes, sokkal nehezebbre számítottam. Talán egyedül a matek volt nehezebb, mint a korábbiak, de az tuti, hogy ötös lesz, és az emelt angoltól tartok valamennyire, de mivel ott már leraktam korábban a középszintű vizsgát, és az ötös lett, nem kell igazán aggódnom, úgyis a jobb jegyet számítják. A töritől viszont amennyire féltem, annyira nem volt nehéz. A vizsga első fele, a tesztkérdéses rész teljesen kiesett. Valamit írtam, és mentem tovább. Kikerestem az atlaszból, hogy melyik évben járok, aztán hasraütésszerűen írtam valamit.

Az esszéktől féltem jobban, mert világéletemben rossz voltam történelemből, de miskolciként a romák helyzetéről esszét írni nem volt gond. A lakásunkkal szemközti utca a cigánytelep, ezért sokat tudtam írni, a megadott forrásokkal alátámasztva, elsősorban az iskolázatlanságukról írtam” – mondja Réka, de azt nem tudja megbecsülni, hogy hányast fog kapni.

Az írásbelik óta minden nap dolgozott, már a csütörtöki emelt szintű angol napjának délutánján is beállt a pult mögé a hamburgerezőben. „Gyerekekre is vigyáztam napközben, most lesz valamennyi időm pihenni a szóbelik előtt” – mondja Réka, akinek írásbeli vizsgája már nem is lesz, csak a szóbelik vannak hátra.

Rovatok