Index Vakbarát Hírportál

Akciócsoporttal igazíttatják helyre a sajtót

2013. május 15., szerda 11:42 | aznap frissítve

Több ügyvédi irodát is hadrendbe állított a kormányzat, hogy a jövőben határozottan reagálhassanak a médiában megjelent cikkekre. A bekeményítésre Győri Tibor miniszterelnökségi államtitkár vette rá a tárcákat. Egy sajtófelelősökből álló akciócsoportot is felállítottak.

Az elmúlt hetekben a minisztériumok felszólítást kaptak, hogy keményebben reagáljanak az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent cikkek, riportok állításaira, amennyiben bennük hibát vagy valótlanságot vélnek felfedezni.

A felszólítás a Miniszterelnökségről érkezett, ahol megelégelték, hogy tárcák az elmúlt két és fél évben csak a legritkább esetben álltak a sarkukra a médiával szemben.

Úgy tudjuk, hogy Győri Tibor, a Miniszterelnökség államtitkára volt a keményebb fellépés motorja.

A Fidesz egykori jogtanácsosa, aki közel tíz évig volt a Mahír egyik vezetője, 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjaként került a Miniszterelnökségre, és tavaly kapott államtitkári rangot. Forrásaink szerint neki tulajdonító több törvényi változás alapötlete az elmúlt években, többek között olyanok is, amelyek a bíróságok működését is befolyásoló jogi újításokat hoztak.

Győri Tibor azonban nem egyszerű jogászként keveredett a sajtóperek területére. Felesége, Győriné Maurer Amália a legutóbbi időkig bíróként dolgozott a Fővárosi Ítélőtáblán, és kifejezetten a sajtóügyek specialistája. Mivel a legtöbb nagy szerkesztőség budapesti, a sajtóperek zömét másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja.

Az a bírói tanács tárgyalta többek között az Élet és Irodalom Tokaji borcsaták II. c. riportja miatt az egykori az Orbán-család résztulajdonában álló Szárhegy Dűlő Kft. által indított pert, amelynek Győriné is tagja volt. A marasztaló ítélet nagy visszhangot váltott ki a jobboldallal kevéssé szimpatizáló médiumokban, az ítéletet azonban később a Kúria is jóváhagyta.

Győri Tibor azt kérte a tárcáktól, hogy jelöljenek ki egy-egy állandó felelőst, akik a sajtóügyeket követik majd. Az Index információi szerint az államtitkár személyes megbeszélésre is összehívta a minisztériumi munkatársak csapatát, ahol bejelentette nekik, hogy a tárcák a jövőben nem mehetnek el szó nélkül az őket ért kritikák, vitatható állítások mellett.

A sajtóügyek jogi kezelésére a minisztériumok az elmúlt hetekben már megkötötték a képviselői megállapodásokat is három ügyvédi irodával. Az Index megkereste az egyik érintett V. kerületi ügyvédi irodát, amelynek vezetője – bár nem árult el részleteket – a megrendelések tényét nem cáfolta.

Megkeresésünkre a Kormányzati Információs Központban azt közölték, hogy minisztériumi felelősök kijelölése és az ügyvédek szerződtetése nem jelenti azt, hogy a minisztériumok automatikusan és nagy számban bírósági pereket indítanának. A sajtóperek szokásos menete szerint első körben ügyvédi felszólításokat küldenek majd a tárcák is, amelyek tartalmazzák a kért szövegváltoztatásokat és a változtatásra megadott időintervallumot is. A KIK szerint a lépésre azért volt szükség, hogy a minisztériumok a róluk megjelent valótlanságokra még hatékonyabban reagáljanak, és a tevékenységükről korrekt, hiteles infromációk jelenjenek meg.

Forrásaink szerint a bekeményítés elrendelésénél hivatkoztak az Index és a Nemzetgazdasági Minisztéium között tavaly lezajlott vitára is. Az Index a „Hol keressük Matolcsy tündérmeséjét?″ című cikkben számolt be arról, hogy milyen adatokat prezentált az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjainak egy üzleti reggelin a volt nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György. A cikkre reagálva a minisztérium a kormány.hu-n tett közzé egy ellencikket, amelynek címében „egyest osztott ki″ lapunknak. Matolcsy állítása az volt, hogy a feldolgozóipar beruházások ismét a válság előtti szinten vannak, a KSH adatai lapunk szerint azonban nem támaszották alá egyértelműen a miniszter optimizmusát: féléves idősorokat összehasonlítva az állítás tényleg igaz volt, mi azonban cikkünkben negyedéves időszakok összevetéséből más következtetést vontunk le.

A jelek szerint azonban új világ jön: az ilyen típusú viták a közeljövőben már jogászok bevonásával, esetleg bíróság előtt zajlanak majd.

Rovatok