Index Vakbarát Hírportál

Mutyigyározás miatt perli Vágó Gábort a Közgép

2013. május 17., péntek 12:45

Mikroblogján Vágó Gábor LMP-s képviselő arról írt, mentelmi joga felfüggesztését kérték. Az Index megkeresésére a politikus elmondta, a Közgép Zrt. perli becsületsértés miatt, és ebben az ügyben kérik képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. Mint ismeretes, 2012. július 11-én – az akkor még egységes – LMP politikusai és aktivistái a Közgép Zrt. XXIII. kerületi székháza elé láncolták magukat. "Itt tűnik el a pénzed", "Mutyigyár", "A Közgép mindent visz", "Innen irányítják az országot" – feliratú táblákkal demonstráltak.

Az ügyben szabálysértési eljárás is indult, melynek eredményeként a résztvevőket a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

Jávor Benedek, az LMP akkori frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy "ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett".

A pénbírság után azonban a Közgép nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt több aktivista ellen külön is feljelentést tett. Vágó Gábor ellen azért, mert a láncolós akció során egy "Mutyigyár" feliratú táblát tartott maga elé. A politikus az Indexnek úgy fogalmazott, „nem a Közgép becsületét sértettem, hanem a közpénz becsületéért álltam ki″.

Rovatok