Index Vakbarát Hírportál

Végjátékához ért a romagyilkosságok pere

2013. május 17., péntek 17:41

A bizonyítási eljárás befejeztével elérkezett a végéhez a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken. A per 2011. március 25-én, több mint két éve kezdődött. 159 tárgyalási nap telt el azóta, 209 tanút és 43 szakértőt hallgattak meg. Pénteken az ügyész, Szabó Zsolt belevágott a vádbeszédbe, és ezzel elkezdődött a perbeszédek sorozata.

A romagyilkosságok ügyében négy embert vádolnak: a K-testvérpárt, Árpádot és Istvánt,  P. Zsoltot, valamint Cs. Istvánt. A vád: előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette és „más bűncselekmények″.

A vádbeszéd felolvasását péntek reggel nem sokkal kilenc óra elkezdte az ügyész, és bár nem volt sok szünet, délután négyre még mindig nem fejezte be. Szabó Zsolt látszólag egyáltalán nem törekedett arra, hogy hatásosan adja elő a vádbeszédet, teatralitásról szó sem volt. Annyira halkan beszélt, hogy a kinti forgalom zaját sokszor jobban lehetett hallani a tárgyalóteremben, mint az ő szavait.

A vádbeszédet a jövő héten fogja befejezni az ügyész, a tárgyaláson úgy becsülték, hogy még egy fél napig el fog tartani. Az ügyész után kapnak szót a sértetti képviselők, vagyis az áldozatok és hozzátartozóik érdekeit képviselő ügyvédek, majd jön a négy védőbeszéd, és végül a vádlottak is beszélhetnek még az utolsó szó jogán.

A bíró, Miszori László pénteken május 28-ra és 29-re is kitűzött tárgyalási napot, egyelőre ezek az utolsó meglévő időpontok. Elképzelhető, hogy újabbakra már nem is lesz szükség, hanem meghozhatja az elsőfokú ítéletet a büntetőtanács.

Rovatok