Index Vakbarát Hírportál

Jövőre leállítanák a pártok állami támogatását

2013. május 18., szombat 10:45 | aznap frissítve

2014-ben egész évre megszűnne a pártok állami támogatása, csak a kampányra kapnának pénzt. Ezzel körülbelül 2-2,5 milliárdot spórolna a költségvetés. Ugyanakkor a kampányfinanszírozás rendszere is átalakul: az egyéni képviselőjelöltek fejenként egymillió forintot költhetnek majd, a pártok pedig 149 és 600 millió forint közötti támogatásra számíthatnak. A kormánypártok szerint ezzel pótolták a jogvédő szervezetek által korábban kifogásolt hiányosságokat, az E14 viszont úgy véli: a rendszer továbbra is zavaros és mutyibarát.

Az egész 2014-es évre leállíthatják a pártok állami támogatásának folyósítását, így a pártok csak a kampányra kapnának pénzt a jelenleg előkészítés alatt álló új kampányfinanszírozási törvény előírásainak megfelelően – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Fidesz korábbi elképzelései szerint csak a január és május közötti időszakra függesztették volna fel a párttámogatások kifizetését, ezt azonban a jelenlegi verzió szerint az egész évre kiterjesztenék. A zárolással körülbelül 2-2,5 milliárd forintot spórolna a költségvetés.

A kampánytámogatások felfüggesztésének ötlete már 2012 májusában is felmerült, az idei költségvetésen azonban még nem hagyott nyomot. 2013-ban a Fidesz 1055, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, míg az MDF 42 millió forintos állami támogatásra jogosult. Mint arról korábban is írtunk, a párttámogatások befagyasztása számszerűleg a Fideszt terhelné meg legjobban, azonban annak igazi vesztesei az ellenzéki pártok lehetnek (a javaslatot korábbi formájában a KDNP is igazságtalannak találta).

A kormánypártok eredetileg azt tervezték, hogy a párt- és kampányfinanszírozás kérdéseit egy törvényben szabályoznák, erről azonban 2012-re letettek. Tavaly év elején a parlamenti pártok egyeztetésekbe kezdtek a pártfinanszírozás átalakításáról, de ez végül nem járt eredménnyel. Mivel a Fidesz erre a ciklusra már kifutott az időből, hogy a pártfinanszírozást „mindenkinek megnyugtató módon” rendezze, ezért a kampányfinanszírozási törvényben rendeznék le a párttámogatások 2014-re való megvonását is.

Átalakul a kampányfinanszírozás

Az új kampányfinanszírozási törvényről várhatóan a jövő héten tárgyal a parlament, annak részleteiről Rétvári Bence szombati sajtótájékoztatóján közölt részleteket.

Az új feltételek között szerepel, hogy az állam az egyéni képviselőjelölteknek és a listát állító pártoknak is biztosít támogatást, mégpedig úgy, hogy a választókerületi jelöltek – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – egymillió forintos költségvetési támogatásra lesznek jogosultak az államkincstártól egy kártya formájában, amelyről készpénzt nem vehetnek majd fel. Az a párt pedig, amely minden választókerületben állít jelöltet, maximum csaknem 600 millió forintot kaphat.

Ez úgy jön ki, hogy a maximálisan elnyerhető mandátumszámot, amely az új parlamentben 199 lesz, megszorozzák a pártok egyéni és listás jelöltjei után fejenként kapható ötmillió forinttal. A tervezett szabályok szerint az a párt, amely mind a 106 kerületben állít jelöltet, a listáján is megfelelő számú politikus szerepel, az az így eredményül kapott 995 millió forintnak a 60 százalékára, azaz 597 millió forintra jogosult. A legkisebb támogatás a 995 millió forint 15 százalékának megfelelő összeg lesz, amely abban az esetben jár, ha egy párt legalább 27 egyéni körzetben tud jelöltet állítani. A közös listát állító pártok a finanszírozás és a költési korlátozások tekintetében egy pártnak minősülnek – magyarázta a kereszténydemokrata képviselő.

Együtt 2014: Simicskáék továbbra is a zavarosban halászhatnak

Az Együtt 2014 szerint a kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak a finanszírozás rendszerének tervezett átalakításával.

A javaslat változatlanul nem írja elő, hogy a pártok számára azonos és nyilvánosan meghirdetett feltételek szerint lehessen plakáthelyeket bérelni, szórólapokat nyomtatni vagy más kampánytevékenységet folytatni – hívja fel a figyelmet az Együtt 2014 szombati közleménye.

Az E14 szerint „a Fidesz semmit sem tett a korrupció és a politikai sumákolás ellen, de mindent elkövetett az átláthatatlan, kusza viszonyok fenntartásáért.” Hiányolják, hogy a jelentősebb korrupcióellenes szervezetek javaslata ellenére nem vezetik be az úgynevezett kampányszámlát, amelyről átlátható módon kellene minden kampánykiadást fizetni. A választási mozgalom szerint így továbbra sem lehet majd tudni, milyen pénzből, mennyit költenek a választók meggyőzésére a pártok.

„A kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak, Simicska Lajosék pedig továbbra is halászhatnak a zavarosban” – írták. Az Együtt 2014 szerint a szombati sajtótájékoztatón az is kiderült: „suttyomban az időközi választásokat is betiltotta a rezsim másik ura, Orbán Viktor”.

A mozgalom a közleményben tiltakozik „a mutyista és antidemokratikus változtatások ellen”, továbbá ígéretet tesz arra, hogy „2014-ben, a kormányváltást követően” eltörli e jogszabályokat, és „tisztességes rendszert” vezet be mind a választások, mind a pártok működése tekintetében.

Korábban többek között a Transparency International is jelezte, hogy az egyéni jelöltekre elkölthető költségvetési támogatás felső összeghatárának meghatározása kimaradt az új választási eljárásról szóló törvényből. A fenti javaslatok új törvényben való rögzítésével ezt a hiányosságot pótolhatják a kormánypártok.

A javaslatok szerint a kiadásokkal szigorúan el kell majd számolni. Rétvári példaként említette, hogy aki nem kapta meg a szavazatok legalább két százalékát, annak kamatostul vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást. Változnak az adományelfogadási szabályok is, amelyek értelmében más államtól, belföldi és külföldi jogi személytől, külföldi természetes személytől és névtelen adományozótól nem lehet támogatást elfogadni.

LMP: a legócskább populizmus

Schiffer András, a párt alelnöke, független országgyűlési képviselő fogalmazott így szombaton újságíróknak, röviddel a kormányoldal pártfinanszírozást újraszabályozó javaslatának parlament elé kerülése előtt. Az ellenzéki politikus szerint tisztességtelen röviddel a választások előtt "megváltoztatni a játékszabályokat".

Az LMP már a választási ciklus elején konszenzust szeretett volna kialakítani a párt- és kampányfinanszírozásban, mivel úgy gondolták, ezt a kérdést csak többpárti megegyezés után szabad megváltoztatni. Schiffer András szerint azonban a Fidesz kísérletet sem tett erre. 
Kiemelte: a demokrácia ott ér véget, ahol megszűnik a pártok szabad és egyenlő versenye. Ezért tehát nem lehet arra hivatkozni, hogy sokba kerül a demokrácia - fejtette ki, hozzátéve: a Fidesz néhány milliárd forintos spórolásra hivatkozva veszélyezteti a demokráciát, ám ebből az összegből sem több egyetemi férőhely, sem magasabb nyugdíjak nem lesznek.

Rovatok