Index Vakbarát Hírportál

Megduplázná költségeit a Klebelsberg központ

2013. május 18., szombat 13:32

A Népszabadság birtokába jutott dokumentumok szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megduplázná a jelenleg rendelkezésre álló irodai férőhelyeit és költségeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán terjesztette a kormány elé azt a jelentést, ami a KIK tevékenységével kapcsolatos fontosabb eseményekről tájékoztatta a kormány tagjait. Eszerint a KIK legnagyobb problémája az, hogy az elhelyezésükre szolgáló épület "méreteiben már nem alkalmas a KIK jelenlegi és jövőbeni feladatait ellátó szervezetének elhelyezésére", ezért szeretnék megduplázni az irodák négyzetmétereit és költségeiket is.

A dokumentum szerint a több ezer iskolát működtető és százezer pedagógust foglalkoztató intézmények január elseje óta még mindig nincs szervezeti és működési szabályzata, a szakmai feladatok egy része pedig ellátatlan.

A jelentés másik részéből kiderül, hogy a központ megsérti a kollektív szerződésekből fakadó munkavállalói jogokat azzal, hogy azoknak a pedagógusoknak, akiknek az államosítás előtt járt cafeteria, nem fizetik ki a plusz juttatásokat február óta. Ez a pedagógusok 40 százalékát érinti, ők korábban az önkormányzatokkal kötöttek szerződést, az önkormányzatoktól a KIK-hez átkerült kollektív szerződések azonban jelenleg is hatályosak.

A jelentésben felmerül, hogy a béregyenlőtlenséget úgy kezelnék, hogy a zárolásra hivatkozva senkinek nem adnának semmit, ezzel viszont a hatályos szerződések miatt továbbra is törvénysértésben maradnának. A másik javaslat szerint Erzsébet-utalványokban kapnák meg a tanárok a pedagógusnapon.

Rovatok