Index Vakbarát Hírportál

Pintér megmutatta a szerencsejátékos titkos jelentést

2013. május 24., péntek 13:33

Az Index információi szerint Pintér Sándor belügyminiszter pénteken, zárt ajtók mögött tartott meghallgatásán bemutatta azt a titkosszolgálati jelentést, amely megalapozta a nyerőgépek működtetésének októberben rohamtempóban levezényelt betiltását.

A miniszter által bemutatott jelentés nemzetbiztonsági bizottsági forrásaink szerint olyan súlyú állításokat tartalmazott, amelyek nem maradhatnak büntetőjogi következmények nélkül.

A jelentésben állítólag politikusok neve is felbukkan.

Mint emlékezetes, tavaly Lázár János miniszterelnökségi államtitkár a nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozott, amikor elmagyarázta, miért volt szükség az eljárás példátlanul gyors parlamenti tárgyalására és megszavazására.

Októberben még a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak sem mutatták meg a titkosszolgálati nyomozás írásos eredményét. Akkor egy éjszakába nyúló ülésen a miniszter szóbeli tájékoztatást adott a vizsgálatról.

Az Indexnek nyilatkozó nemzetbiztonsági bizottsági tag szerint a most bemutatott jelentés sokkal „durvább” információkat tartalmazott, mint a korábbi szóbeli tájékoztatás.

Úgy tudjuk a bizottságban arról is kérdezték a minisztert, hogy a trafikpályázat előtt készült-e a szerencsejáték üzleti hátterét feltérképező titkosszolgálati jelentéshez hasonló vizsgálat. A bizottsági tag szerint ezt indokolta volna, hogy a két ügy között rendszerszerű hasonlóság van, hiszen a dohánybiznisz esetében is egy olyan jövedelmező, 40-50 milliárdos forgalmú terület újraelosztására vállalkozott az állam, ahol feltételezhető, hogy az alvilág is megpróbál befolyást szerezni magának.

A bizottság ellenzéki tagjai szerint a súlyára és a benne szereplő nevekre tekintettel a jelentést ugyanúgy nyilvánosságra kellene hozni, mint a Portik Tamás és Laborc Sándor beszélgetésének lehallgatási anyagát.

Rovatok