Index Vakbarát Hírportál

Elbúcsúztak Kiss Péter hegymászótól

2013. május 25., szombat 15:10

Szombaton délelőtt barátok, ismerősök és tisztelők búcsúztak el a Himalájában eltűnt fiatal gyöngyösi hegymászótól, Kiss Pétertől - írja a gyöngyös.hu. A Kékes Kutató Mentő Alapítvány szervezte a megemlékezést, mert a csapatnak tagja volt a fiatalon eltűnt hegymászó is. A Fő téren felállított sátorban ismerősök, barátok, tisztelők rótták le kegyeletüket Kiss Péter emléke előtt.

Erőss Zsolt és Kiss Péter kedden tűntek el a Kancsendzöngán. A páros a csúcsot nagy kockázatot vállalva érte el: jóval tovább másztak felfelé, mint ahogy az biztonságos lett volna. Hétfőn későn, már délután hatkor álltak a 8586 méteres hegycsúcson, ezzel vállalva, hogy éjszaka ereszkednek vissza a legfelső táborba. A megoldás nem szokatlan a magashegyi mászásban, ugyanakkor kell hozzá szerencse és rengeteg energia, ami valószínűleg hiányzott belőlük.

Erőss és mászópartnere, Kiss május 20-án érték el a Kancsendzönga csúcsát, amely a veterán alpinista tizedik, a magyar hegymászás 12. nyolcezer méteres csúcsa volt. Ezzel az eredményével, továbbá, hogy utolsó két csúcsát már lábprotézissel mászta meg, Erőss bekerült a nemzetközi élmezőnybe is.

Kiss Péter gyerekkorában ismerkedett meg a hazai teljesítménytúrázással, kétszer "Az év teljesítménytúrázója" lett. 18 évesen fordult a magasabb hegyek felé, először hazai mászóiskolákban, majd a Magas-Tátrában gyakorolt. Expedíciós barlangász, mintegy 15 kilométernyi barlangjárat felfedezése kötődik a nevéhez. Első magyarként érte el az Alpok összes 4000-es csúcsát és egyedül végigmászta a Magas-Tátra főgerincét.

Rovatok