Index Vakbarát Hírportál

Rétvári: Európa az üres bölcsők kontinense

2013. május 25., szombat 13:43

Rétvári Bence szerint Európa ma az üres bölcsők kontinense, ezért az a cél, hogy egyszerre növekedjen jelentősen a gyerekek és a munkahelyek száma. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára erről a lengyelországi Lublinban a Keresztény Szociális Hetek rendezvényén beszélt.

A KDNP-s államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte: a demográfiai folyamatok drámai alakulása az unió legtöbb tagállamát sújtja, de Közép-Kelet-Európára még inkább jellemző. Rétvári szerint Magyarországon az előző kormányok 8 esztendős politikájának következtében a gyermekvállalás a szegénység szinonimája lett, a családok helyzete radikálisan romlott. A család és a munka összeegyeztetésének nehézségei kimutatható anyagi nehézségeket okoztak a családoknak. 2010 első félévében a magyar családok közel 10 százalékkal kevesebb gyerek vállalásáról döntöttek, minden családban átlagosan eggyel kevesebb gyerek született, mint amennyit eredetileg terveztek - mondta.

A kormány e téren hozott intézkedései közül kiemelte, hogy tavaly július 1-től a családok védelméről szóló sarkalatos törvény az új Munka Törvénykönyvével összhangban a magánszférára is kiterjesztette azt a közszférában 2010 óta már meglévő lehetőséget, miszerint a munkáltató a gyermekes munkavállalót kérésére köteles részmunkaidőben alkalmazni a gyerek 3 éves koráig. Hozzátette, hogy fontos, hogy az anyák mellett az apák is rész vállaljanak gyerekük gondozásában. Ezért döntöttek úgy, hogy tavaly január 1-től a gyerek után járó pótszabadságot mindkét szülő egymástól függetlenül igénybe veheti. Átalakították a lakásfenntartási támogatás korábbi rendszerét, továbbá a magyar családok anyagi terheinek könnyítése érdekében 10 százalékkal csökkentették a rezsit.

A KSH legfrissebb kutatásából az derül ki, hogy a születések és a halálozások száma is csökkent az idei év első három hónapjában Magyarországon.

Rovatok