Index Vakbarát Hírportál

Debreczeni: Orbán kávéja undorító lötty

2013. május 27., hétfő 10:44

Debreczeni József közíró, a Demokratikus Koalíció alelnöke a Galamuson hosszú publicisztikában bírálja Tamás Gáspár Miklós (TGM) marxista filozófus a Heti Válasznak adott interjújában tett kijelentését, miszerint „az antiorbánizmus (...) nem politikai irányzat, hanem vallás”. Debreczeni viszont úgy véli, Orbán megvetéséhez nem vallásosnak, hanem demokratának kell lenni.

Az ügy előzménye, hogy TGM a Magyar Nemzetben május 8-án megjelent publicisztikájában felszólította Orbánt, hogy tegyen gesztust a rendőrségen, azaz az általa vezetett állam fennhatósága alatt agyonvert román állampolgár családja felé. "Az államnak, amelyet a sors kifürkészhetetlen végzéséből te vezetsz most, felelősséget kell vállalnia mindazokért, akik a területén élnek. Úgy fest, hogy Bara Józsefet agyonverték a magyar rendőrök, mindenesetre gyanús körülmények között pusztult el állami intézmény – az izsáki rendőrörs egyik helyiségében. Kérlek, keresd föl Bara Enikőt és Bara Csabát – a megboldogult testvéreit –, és vigyél virágot kínok között eltávozott felebarátunk fejfájára” – írta a filozófus.

Orbán megfogadta a tanácsot: a temetői látogatásáról kiposztolt egy videót a Facebook-oldalára, és meghívta Tamást egy kávéra.  TGM – bár a kévézásról nem döntött – korrektnek nevezte Orbán lépését, a Heti Válasz május 22-i számában pedig kritizálta a baloldali közbeszéd formálóit, amiért "abban a másodpercben, amikor valaki egy kicsit átkiabál a szakadék fölött, azonnal őrjöngeni kezdenek". Hozzátette: az őt érő támadások oka "az antiorbánizmus természete. Az nem politikai irányzat, hanem vallás."

Erre reagált most Debreczeni. Hosszú rávezetéssel először felidézi évtizedes vitáit TGM-mel az Antall-kormány nemzetközi megítéléséről. Majd a konkrét ügyre reagálva ezt írja Orbánról:

"Ahhoz pedig, hogy valaki megvesse azt az embert, aki tényleg vallást csinált a politikából, magát a Jó, ellenfeleit a Gonosz képviselőinek hazudva; aki kitagadta őket a hazából; aki a parlamentből az utcára vitte a politikát, az ottani erőszak igazolásától, sőt gerjesztésétől sem riadva vissza; aki a bármily hitvány, ám mégiscsak demokratikus versengést politikai háborúvá változtatta, ahol nem az ellenfél legyőzése, hanem az ellenség megsemmisítése a cél; aki uralomra kerülve fölszámolta a rozoga, de mégiscsak működő jogállamot; aki megbénította a hatalommegosztás intézményrendszerét; aki mindent elkövet annak érdekében, hogy a demokrácia másik alapintézményét, a kormányzat korrekt választások révén való lecserélhetőségét is kiiktassa (s még sorolhatnám, amit Tamás Gáspár Miklós persze maga is tud: nem kell számára idéznem, hogy – szemben Antallal – milyen ítéletek vannak forgalomban Orbánról a nyugati demokratikus világban), nos ennek az embernek a megvetéséhez nem vallásosnak, csupán demokratának kell lenni."

Politikai gonosztevőnek demokrata nem ad tanácsot – int Debreczeni, mert szerinte ilyenkor csak "a zsarnok tehet egy újabb hazug gesztust, aki rengeteg gazságot elkövetett már, s el fog követni a jövőben is a hatósági önkény kiterjesztése és az emberi jogok korlátozása érdekében.

Orbán csokra hitvány művirág, a kávéja undorító lötty.

Komoly ember nem fontolgatja, hogy megigya-e.

Komoly embert eleve nem érhet olyan szégyen, hogy egyáltalán megkínálják vele" – zárul Debreczeni József írása.

Rovatok