Index Vakbarát Hírportál

Pintér: Kevesebb az emberölés

2013. május 28., kedd 14:16

Eredményesebb volt a rendőrség az elmúlt egy évben, amit az is mutat, hogy mind az emberölések, mind pedig közterületen elkövetett bűncselekmények száma csökkent, míg a felderített esetek száma nőtt, mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén. Azt mondta, hogy a felmérések alapján a magyarok úgy látják, javult a közbiztonság Magyarországon.

Mint mondta, a büntetés-végrehajtási intézetekre ugyan túlzsúfoltság jellemző, de ezt próbálják enyhíteni. A fő cél, hogy ezek az intézetek az elítéltek foglalkoztatásával tartsák el magukat. Szerinte ehhez jelentős lépéseket tettek, például egy olyan péküzemet adtak át, amely 9 ezer embert lát el.

Pintér azt mondta, oda kell figyelni a családon belüli erőszak problémájára. 2012-ben 6390 eset volt, az előző évben pedig 6382, így minimális az emelkedés. Az áldozatokat tekintve sem történt nagy változás: 75 százalékban nők, 25 százalékban férfiak ellen követték el ezeket a bűncselekményeket. Azt mondta, igyekeznek államigazgatási szerveket, például a gyámügyet is bevonni a helyzet kezelésébe.

A balesetek minden fajtájából kevesebb történt, mint egy évvel korábban, ennek Pintér szerint az is lehet az oka, hogy a bírságolási gyakorlat jelentős mértékben változott. Zagyva György Gyula (Jobbik) kérdésére hozzátette: a rendőrök a mostani törvényeket megfelelően alkalmazzák, a közlekedési táblákat azonban nem a rendőrök helyezik ki, ők csak a szabályokat tartatják be.

2012-ben 378 uzsora-bűncselekmény volt, az esetek jelentős részében az elkövetők előzetes letartóztatásba kerültek. Ugyan az eljárás során a tanúk gyakran visszavonják a vallomásukat, 76 százalékban mégis eredményesek voltak az eljárások.

A belügyminiszter szerint az iskolarendőrség gondolata először azért merült fel, hogy megelőzzék a közlekedési baleseteket az iskolák közelében. A másik ok, hogy kábítószerárusok jelentek meg az iskolák környékén. A tanárok gyakran kérnek segítséget, hogy biztonságot teremtsenek az iskolákban, mondta. Szerinte az iskolán belüli erőszakot és kábítószer-kereskedelmet meg kell akadályozni. Azt is hozzátette, hogy a kiskorúak előzetes letartóztatása csak kiemelt bűncselekményekben, meghatározott esetekben lehetséges, de indokoltnak tartja, ha egy diák megöl egy másikat.

Pintér azt mondta, hogy nem kellett tüntetést rendőri eszközökkel feloszlatni nem kellett az elmúlt évben, mert a megelőző munka és a helyszíni rendőri fellépés megfelelő volt. Azt is elmondta, hogy együttműködést kezdeményeztek a nagyobb benzinkútkezelőkkel, így a Mollal, hogy rendszámfelismerő rendszer kiépítésével szorítsák vissza a benzinkutaknál fizetés nélkül távozók számát. Pintér szerint szükség volt a menedékjogi őrizet bevezetésére, a menedékkérők őrizetbe vételi lehetősége az EU-ban létező gyakorlat. Mivel a táborok megteltek, újabb zárt és nyílt táborokat akarnak létrehozni.

Kulcsár Gergely jobbikos képviselő a hétvégi DVSC-Ferencváros futballmérkőzésen alkalmazott rendőri fellépésről is kérdezte Pintér Sándort. A belügyminiszter azt mondta, hogy a kialakult garázda magatartást akarta kezelni a rendőrség, és hamarosan elkészül a jelentés a történtekről. A vasárnapi, Debrecen–Ferencváros NB I.-s bajnoki után jelent meg az egyik  közösségi oldalon az a videó, amelyen egy kilencéves kislány látható, aki a készenléti rendőrség beavatkozása után sérült meg, ugyanis a könnygáz, amelyet a rendőrség használt, a kislány szemébe ment. Az FTC honlapján az olvasható, hogy a klub írásbeli tájékoztatót kér a rendőrségtől a beavatkozás okáról.

A belügyminiszter beszámolóját a bizottság 12 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Rovatok