A magyar családanyák 43 százaléka szerint keveset étkezik együtt a család, főként a hétvégi ebédeket és a hétköznapi vacsorákat költik el közösen – derül ki a Coca-Cola Magyarország megrendelésére készült reprezentatív Ipsos-kutatásból.
Míg a hétvégi ebédeken és vacsorákon 80 százalékban, a hétköznapi vacsorákon 61 százalékban étkezik együtt a család. A magyar családok 61 százaléka egyszer sem ebédel együtt hétköznap (persze nehéz is lenne, ha legalább egyvalaki dolgozni jár).
A 15-18 éves kamaszok töltik a legkevesebb időt a családi asztalnál, az ő esetükben a megkérdezett anyák 50 százaléka kevesli a közös étkezések számát.
A válaszadók 86 százaléka úgy gondolja, hogy a közös étkezések építik a családi kapcsolatokat, 81 százalék szerint a gyermekük szociális fejlődését is segítik, és boldog együtt töltött perceket szereznek az egész családnak.
Az anyák szerint a közös étkezések hozzájárulnak a gyerek iskolai teljesítményéhez, magabiztosságához, kommunikációs képességeinek fejlődéséhez és az önállósodásához (utóbbiban persze lehet, hogy azok a kamszok is labdába rúgnak, akik nem járnak haza kajálni).
Az ételek kiválasztásakor a hétköznapi vacsoráknál az egyszerű elkészítés a fő szempont, de nagy szerepet játszik a nosztalgikus érzelmi kötődés is: amit az édesanya evett gyermekkorában, azt ő is szívesen adja.
Az Ipsos kutatása idén februárban és márciusban zajlott 500 magyar családanya kérdőíves megkérdezésével és 12 etnográfiai interjúval, ahol családokhoz látogattak el a felmérést végzők.