Index Vakbarát Hírportál

A pénzüket kérik a corvinusosok Balogtól

2013. május 30., csütörtök 19:42

Nyílt levélben fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzata. Levelében az intézményt érintő hallgatói normatíva csökkenésére és az ebből adódó problémákra, a csökkenő ösztöndíjakra hívják fel a figyelmet.

Kiss Dávid, a hallgatói önkormányzat vezetője a levélben úgy fogalmaz, megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a minisztérium a tavaly kalkulált előirányzathoz képest mintegy 300 millió forinttal csökkentett keretet bocsátott csak rendelkezésükre. Emiatt heteket csúszott a tanulmányi ösztöndíjak utalása, illetve akár tízezres nagyságrenddel is csökkent a mértékük. A levél szerint legalább a szociális ösztöndíjaknál sikerült elkerülni a legdrasztikusabb csökkentést.

Kiss szerint a problémáról ő azonnal, az egyetem rektora és gazdasági főigazgatója pedig azóta többször is tájékoztatta Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt. A levél szerint a helyettes államtitkár segítőkésznek bizonyult: arról tájékoztatta őket, hogy az észrevétel jogos, ezért a hibás kalkulációt a minisztérium minél hamarabb, de még ebben a félévben korrigálni, a hallgatókat pedig minimálisan 184 millió forinttal kompenzálni fogja.

Nemrég azonban arról értesültek, hogy mégsem kapják meg a kompenzációt. Kiss hozzátette: az ügyben új, pontos információjuk azóta sincs, a hallgatók azonban továbbra is elvárják, hogy „a jogszabályok alapján járó ösztöndíjakat teljes egészében kifizessék, vagy legalább méltányos kompenzációt kapjanak”. Kiss szerint a helyzet azért is különösen sürgető, mert az ebben a szemeszterben abszolváló hallgatók kárpótlására csupán alig több, mint egy hónapjuk maradt, az abszolutórium megszerzése után ugyanis megszűnik hallgatói jogviszonyuk, így ösztöndíj sem folyósítható nekik.

Rovatok