Index Vakbarát Hírportál

Két nap alatt két nagy fogás Zalában

2013. május 30., csütörtök 11:24

Összesen negyven, egyelőre tisztázatlan eredetű és értékű festményt és ikont foglaltak le a zalai rendőrök a napokban két autó utasaitól az M70-es autóúton.

Egy szerb és egy olasz autót ellenőriztek egymástól függetlenül, egy napon belül.

A szerb kocsit pénteken állították meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei. Két szerb férfi és egy magyar nő ült benne, a csomagtartóban négy festményt, huszonhárom ikont és egy képkeretet találtak. A magyar nő azt mondta, hogy budapesti lakásából származnak a műalkotások, és ezeket a ljubljanai piacra vitték volna.

A fára festett, orosz és balkáni ikonok, valamint a 19-20. századból származó festmények értéke szakértői vélemény szerint másfél millió forint. Ezek a kulturális javak körébe tartozó alkotások, csak engedéllyel vihették volna ki azokat az országból, de ilyen papírjuk nem volt.

Másnap

Másnap ugyanazon a helyszínen a Zala megyei rendőrök állítottak meg egy olasz autót, amelyben két, budapesti lakhellyel rendelkező olasz férfi utazott. A csomagtartóban tizenhárom festmény lapult, de ezekre nem volt kiviteli engedélyük.

Az olaszok azt állították, hogy budapesti lakásukból vitték volna Olaszországba a festményeket. Az esetenként több száz évesre becsült alkotások egy része a lakásban volt, amikor megvásárolták, más darabokat pedig piacokon vették, derült ki a vallomásokból.

A festmények értékét az elsőként felkért szakértő nem akarta megbecsülni, ugyanis alaposabb vizsgálatra szorul, hogy az alkotások eredetiek-e. Ha az újabb szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a festmények, köztük az Egry József aláírásával ellátott Badacsony című mű  valódi, akkor darabonként több tízmillió forint is lehet az értékük.

Még tisztázniuk kell, hogy a lefoglalt festmények és ikonok bármelyike körözés alatt áll-e. Arról sem rendelkeznek még információval, hogy a Budapesten egy magánházból eltűnt több száz festmény bármelyike lehet-e a lefoglalt műtárgyak között.

A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Rovatok