Index Vakbarát Hírportál

Szlávy-gyilkosság: Wappler hét évet kapott

2013. május 30., csütörtök 17:49

Hét év három hónap fegyházra ítélte az Egri Törvényszék csütörtökön Wappler Lászlót, mert a bíróság szerint bűnsegédként részt vett a Balaton királyaként emlegetett Szlávy Bulcsú meggyilkolásában 1997-ben. A másod- és a harmadrendű vádlottat, Szlávy Bulcsú egykori testőrparancsokát és Wappler László munkatársát felmentették.

Az ügyben már harmadszor folytatták le az elsőfokú eljárást, és még ez az ítélet sem jogerős. Az ügyészség Wappler László esetében súlyosbításért, a másik két vádlott esetében pedig a bűnösség megállapításáért fellebbezett. Wappler László a felmentését kérte.

Most sem derült ki, hogy ki vagy kik ölték meg Szlávy Bulcsút. Mindhárom vádlott tagadott. Az 1997. július 31-én lelőtt áldozat holttestét Wappler László barátnőjének XII. kerületi garázsában lebetonozták. A holttest 2004 januárjában került elő, amikor Wapplert rajtakapták a rendőrök, amint épp a betonpadlót törte fel. A vádhatóság szerint azért ölette meg Szlávyt, mert megerőszakolta a barátnőjét.

Wappler az első eljárásban15 év börtönt kapott, a másodikban felmentették.
Egri Zoltán bíró csütörtökön az ítélethirdetéskor azt mondta: a bizonyítási eljárás során megállapították: miután Wappler László tudomást szerzett arról, hogy máig ismeretlen személyek meg akarják ölni Szlávy Bulcsút, elhatározta, hogy segít. Ennek érdekében az áldozatot budaörsi irodájába csalta, ahol az ismeretlen pisztollyal tarkón lőtte Szlávyt. A történtek után az Aranykéz utcai robbantásban meghalt Boros Tamás vette át Szlávy Bulcsú érdekeltségeit.

Hiába került elő a fegyver és a holttest, olyan tárgyi bizonyíték nem volt, amely igazolta volna, hogy valamelyik vádlott ölte meg Szlávy Bulcsút. A bíró azt mondta, hogy százból kilencvenkilenc ember "azonnal bedobta volna a törölközőt", ha tetten érik a meggyilkolt férfi holtteste mellett, de Wapplernek átlagon felüli az intelligenciája, így már az első kihallgatáson is azzal védekezett, hogy csupán a holttestet rejtette el.

Wappler korábban már csaknem öt évet töltött előzetes letartóztatásban, ami beszámít a szabadságvesztés büntetésbe.

Rovatok