Index Vakbarát Hírportál

Víz alá kerülhet a keszülő Kossuth téri mélygarázs

2013. május 31., péntek 17:31

Ha a Duna vízszintje a jövő héten eléri a 640 centimétert, akkor elárasztják a Parlament északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése alapján minden jel arra utal, hogy ez fog történni.

Egy bizonyos magasságig vízzel fogják feltölteni az Országház északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét, ha a Dunán közelgő árhullám miatt a vízszint eléri a 640 centimétert és elönti a fővárosi alsó rakpartot – közölte  Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítésére kiírt Steindl Imre Program vezetője pénteken. Ha levonul az ár, ezt a vízmennyiséget kiszivattyúzzák, és folytatódhat az építkezés. Az erről szóló döntést szombaton hozzák meg.

Wachsler azt mondta, ha néhány héttel később jött volna az ár, akkor az semmiféle problémát nem okozna, mert a föld alatti négyszintes vasbeton szerkezetet úgy méretezték, hogy az biztonságosan ellenálljon a víznyomásnak. Hozzátette: a kiviteli tervek készítése során számoltak azzal a lehetőséggel is, hogy még a mélyépítés korai szakaszában érkezhet egy jelentős árhullám a Dunán.

A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzés szerint a Duna vízszintje valószínűleg eléri a kritikus magasságot, ezért megkezdték az előkészületeket az árvízi forgatókönyv végrehajtására. Wachsler Tamás szerint bárhogyan is alakul az ár levonulása, annak nincs hatása a megújult Kossuth tér átadásának határidejére. A mélygarázs és a látogatóközpont esetében bizonyos részhatáridők csúszhatnak, de ez nem feltétlenül befolyásolja a projekt véghatáridejét – közölte.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken jelentette, hogy a sok csapadék miatt a Duna magyarországi szakaszán jelentősen emelkedik a vízszint, az árhullám a jövő héten éri el Budapestet, amelynek következtében várhatóan víz alá kerülnek az alsó rakpartok.

Rovatok