Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos csalást göngyölített fel a rendőrség

2013. május 31., péntek 14:00

Befejezte a nyomozást a Velencei-tó kapuja elnevezésű beruházás ügyében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, és vádemelési javaslattal átadta az iratokat a Fejér Megyei Főügyészségnek – közölte a főügyészség pénteken.

A nyomozati dokumentumok 221 kötetet és csaknem 40 ezer oldalt tesznek ki. A vádelőkészítő szakaszban az ügyészségnek legfeljebb 90 napja van az érdemi döntés meghozatalára.

Múlt szerdán tájékoztatta az MTI-t a főügyészség korábbi szóvivője, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Velencei-tó kapuja beruházás korábbi nyertes cégének vezetőjét, egyben tulajdonosát.

A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezőjével kötött vállalkozói szerződést.

L. Simon László, a térség fideszes országgyűlési képviselője 2011. novemberében szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint az 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósítandó beruházással 80 ezer négyzetméternyi területen újítják meg a tó partját, ennek részeként egyebek mellett homokos partszakaszt és részben fedett, fűtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki.

A projektet 2011 nyarára kellett volna befejezni, a tó partján 2010 októberében kivágták a fákat, de az építkezést 2011-ben nyár elején abbahagyták, most csak egy félkész betonépület áll a beruházás helyén. Az önkormányzat tavaly nyáron kezdett el új kivitelezőt keresni, mivel az először megbízott cégnek komoly likviditási gondjai voltak, több felszámolási eljárás is indult ellene.

Oláhné Surányi Ágnes, a település független polgármestere májusban közölte: a képviselő-testület a Velencei-tó kapuja építésének folytatására kiírt nyílt közbeszerzési eljárást eredményesnek nyilvánította. A legelőnyösebb ajánlatot a Z-Pannon Kft. és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevő nyújtotta be.

Rovatok