Index Vakbarát Hírportál

Se rántott hús, se szalámi, se túrógombóc

2013. május 31., péntek 16:51

A tradicionális magyar konyhához tartozó ételek egy része zsírossága, fűszeressége és sótartalma miatt kikerül a menzákról egy reform keretében, így nem lesz például rántott hús, szalámi és túrógombóc sem a menün, a szójás és alacsony hústartalmú felvágottak viszont maradhatnak, a párizsi és a virsli tehát megmenekül. A Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) szerint ha a az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelettervezete ebben a formában marad, akkor 70 százalékkal drágulhat a közétkeztetés januártól, ráadásul a gyerekek még kevésbé szeretik majd a menzát.

„A költségek növekedése a családok pénztárcájára is hatással lesz, a változás gyermekenként átlagosan havi 5 000 forinttal növelheti a szülők terheit. Ez az összeg a hátrányosabb helyzetű településeken pedig akár a havi 10 000 forintot is elérheti majd, hiszen itt ma jóval alacsonyabb étkezési normából gazdálkodnak az önkormányzatok” – mondta Dr. Tettinger Antal, az MKSZ elnöke egy érdekegyeztető fórumon, ahol az Emmi egészségügyért felelős államtitkárságával beszélték át a menzareformot.

A rendelettervezet az MKSZ véleménye szerint számos olyan elvárást tartalmaz – mint a naponta kötelezően biztosítandó élelmiszerek köre, vagy a felhasználható alapanyagok korlátozása –, amelyek túlzott anyagi terhet rónának az önkormányzatokra és a szülőkre. Dr. Tettinger Antal azt is kifejtette: a költségnövekedés mellett jelentős problémát jelent, hogy a gyermekek ízlésvilága egyáltalán nem találkozik a rendelettervezetben megfogalmazott egészséges ételekével.

A szervezet álláspontja szerint fokozatos átállásra lenne szükség, amely alatt egyrészt a gyerekek ízlésvilágát lehetne formálni, másrészt a hazai élelmiszergyártók is alkalmazkodhatnának az elvárásokhoz, hiszen a hazai vállalatok által készített termékek 99 százalékban nem felelnek meg a rendelet által támasztott követelményeknek.

Rovatok