Index Vakbarát Hírportál

Az LMP-sek nyírják volt képviselőiket Budán

2013. június 3., hétfő 16:20

Az Index információi szerint az LMP helyi politikusai a XII. kerületi önkormányzat teljes képviselőtestülete előtt személyesen követelték, hogy mondjon le mandátumáról a Párbeszéd Magyarországért két helyi képviselője.

Az LMP-sek a múlt heti ülésen jelentek meg az önkormányzatban, hogy tájékoztassák a kerületet: a pártszakadás nyomán lezajlott „tagi változások” miatt a volt LMP-sek már nem képviselik a pártot. Váczi János, a kerület alpolgármestere blogján számolt be a fideszes önkormányzatban lezajlott közjátékról, és közzétette az LMP-sek levelét, amelyben keményen bírálták egykori párttársaikat.

A XII. kerületben két képviselője is volt az LMP-nek. Püspöki Gábor képviselői honlapján tudatja is, hogy 2013 februárjában kilépett, és alapító tagja lett a Párbeszéd Magyarországért pártnak, valamint hogy jelenleg a Párbeszéd Magyarországért fővárosi frakciójának sajtófőnöke, de a képviselőtestület oldalán még ő is, és Sipos Péter is LMP-sként szerepel, miután mindketten listáról szerezték a mandátumukat.

Hajdu Mária és Szugyeczky Márton, az LMP I-II és XII. kerületi választmánya nevében kérte a két képviselők lemondását, mert szeretnék, ha a továbbiakban olyanok tevékenykednének a választók felhatalmazásával, „akik nem élnek vissza legitimitásukkal, és nem paktálnak le az ország javait 12 éven át felelőtlenül felélő és elkótyavetyélő pártokkal”.

Szugyeczky bejelentette, hogy az LMP beváltja a megalakulásakor megfogalmazott célját, és meghaladja a jobb- és baloldali megosztottságot. Ennek jele az is, hogy az álbaloldali tömbhöz csatlakozók nem lehetnek tovább tagjai a szervezetnek.

Az LMP sajtófőnökének tájékoztatása szerint az akció nem központi, tisztán helyi kezdeményezés.

Püspöki Gábor szerint viszont ez nem igaz, az elmúlt hetekben többször és több önkormányzatban is hasonló támadások érték a PM képviselőit. A politikus szerint a PM a pártszakadás után is arra törekedett, hogy megmaradjon a jó viszony a két szervezet között, de gesztusaikat rendre pofonokkal viszonozták. Ilyen volt a múlt heti akció is, állítja Püspöki, ami a politikai gyanúsítások mellett ráadásul jogi hivatkozásával sem áll meg. Püspöki leszögezte, a testületi ülésen a támadás stílusa miatt nem reagáltak a felszólításra, de nem áll szándékukban visszaadni mandátumukat.

Rovatok