Index Vakbarát Hírportál

Most már a szexfüggőknek is jó lesz

2013. június 3., hétfő 13:58

Balog Zoltán miniszter hétfő délelőtt átadta a Lipótmező utódaként tekintett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát Dr. Németh Attilának a Nyírő Gyula Kórház, főigazgató főorvosának. A Nyírőben ágyszám-bővítés nélkül kezdi meg működését az OPAI, ahol az agresszív betegekkel foglalkozó magas biztonsági fokozatú pszichiátriai osztályra, speciális ambulanciákra (mint szexuálmedicina, kényszerbetegség, pszicho-onkológia és játékszenvedély) és a betegellátás mellett oktató, módszertani és kutatómunkára helyezik a hangsúlyt.

Ünnepi alkalomnak nevezte Balog miniszter, hogy hat évvel az OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) bezárása után új országos pszichiátriai intézmény alakult. „Azért jöttünk össze, hogy megünnepeljünk egy győzelmet” – fogalmazott, mielőtt átadta a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójának a Lipótmező utódaként tekintett OPAI iratait.

A kormány 130 millió forintot adott az intézet fejlesztésére, de ebből az összegből nem az új betegágyak kialakítására, hanem szakambulanciákra, magas biztonsági osztály kialakítására és a módszertani, kutatói és oktatói munka fejlesztésére költenek. A Nyírő meglévő 660 kórházi ágyát szervezik át, amelyből 59 egyébként a 2007-ben bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből korábban érkezett a Nyírőbe.

Erőszakos betegek elhelyezése

A magas biztonsági osztály kialakítása régóta sürgető probléma volt, ugyanis ilyen osztály Európában szinte már csak Magyarországról hiányzott. Ezzel az osztállyal a nagyon agresszív betegek terhét veszik le a többi egészségügyi intézményről, fogalmazott a Németh Attila, a Nyírő főigazgatója a sajtótájékoztatón. Egy általunk megkérdezett pszichiáter szerint ennek az egységnek a létrehozása azért is elengedhetetlenül fontos, mert az uniós konvergencia jegyében a bűnöző pszichiátriai betegeket ellátó IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben) csak annyi ideig lehet a beteget kezelni, ameddig a börtönbüntetése szól, így büntetése lejárta után elhelyezése és kezelése eddig nem volt megoldott. Egy ilyen osztály kialakítása golyóálló üveggel, speciális személyzettel meglehetősen drága, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy az intézetre fordított 130 millió forintból mennyit szánnak a magas biztonsági osztály kialakítására. Balog miniszter szerint a nagy népegészségügyi program ötmilliárd forintos forrásából is áldoznak majd az új intézetre, de nem mondta meg, hogy mennyit.

Az új intézet a pszichiátriai betegek ambuláns kezelésére helyezi a hangsúlyt, már működik a kényszerbetegségre specializálódott szakambulancia, itt fogadják a játékszenvedélyes betegeket is. A pszichoonkológiai ambulancián daganatos betegek pszichés vezetését vállalják majd, és hamarosan megkezdi működését a szexuális zavarokkal, az evészavarokkal és a poszttraumás stressz zavarral foglalkozó ambulancia is.

A kórházban tudományos kutatómunka is folyik, tavaly augusztusban kezdődött a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutató laboratórium kiépítése Kéri Szabolcs professzor vezetésével. Ezen a területen is további fejlesztésekre, például gyógyszerszint mérésére alkalmas laboratóriumra lenne szükség. Ez utóbbi különösen addiktológiai szempontból fontos, többek között azért, hogy követni tudják az újonnan előállított szintetikus drogok analízisét, az ismert és ismeretlen drogminták elemzését, kimutatását, felismerését vérből, vizeletből, hajszálból és nyálból.

Kell egyáltalán a gigadiliház?

A lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben zárták be. Az intézmény nemcsak betegellátással foglalkozott, hanem a hazai pszichiátria módszertani, oktató, tudományos és kutatóközpontjaként is működött. Az OPNI szakmai teamje, osztályai és laborjai hét különböző kórházhoz és intézethez kerültek. Az OPNI megszüntetését a szakma a pszichiátria lefejezésének tekintette, és az új óriás-szervezet kialakítását sok szakember üdvözli. Ezt kiválóan illusztrálta a sajtótájékoztató meghatott, ünnepi hangulata, és neves pszichiáter professzorok már-már könnyek közti felszólalásai is, amelyekben többek közt az OPNI szent szellemének megidézéséről és a lipótmezei épület freskóinak, üvegablakainak lehetséges megóvásáról is szó esett.

Ugyanakkor nem minden szakember ért egyet azzal, hogy egyetlen nagy, központi intézményben tervezik megoldani a hazai pszichiátria gondjait. Egy általunk megkérdezett pszichiáter szerint a nemzetközi trendekkel például ellentétes egy nagy központ kialakítása. „Világszerte a kis és lakosságközeli szolgáltatásokat fejlesztik, száz ágy felett sok országban nem is engednek pszichiátriai központokat alakítani. Olaszországban kizárólag tizenöt-ágyas osztályokat engedélyeznek, és a nagy centrumokat bezárják” – fogalmazott, és hozzátette, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy a hangzatos intézmény mennyire szól a látszatnak, annak az igénynek, hogy legyen egy központi szervezet, vagy tényleg valódi fejlődést jelent-e.

Balog miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy idén kezdik el a kétéves előkészítő munkáját egy negyven lelki egészség pontból álló mentálhigiénés hálózatnak is, amelynek a lakosságközeli, betegközeli szakmai munka lesz a feladata.

Rovatok