Index Vakbarát Hírportál

Több mint 100 embert kellett kitelepíteni

2013. június 5., szerda 17:36 | aznap frissítve

Szerda este fél hatig országszerte 62 embert kellett kitelepíteni a Duna áradása miatt, jelenleg egy sződligeti otthon 80 lakóját költöztetik ki - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerda délután a Margitszigeten. Egyelőre erőszakkal senkit sem kellett lakhelyének elhagyására kényszeríteni. Minden eszköz - anyagi, technikai, emberi - rendelkezésre áll ahhoz, hogy az árvizet a mederben tartsák - mondta. A legmagasabb vízállást akkor lehet pontosan meghatározni, ha a legnagyobb víztömeg átlépi a magyar határt, ez csütörtökre, péntekre várható. A fővárosi tetőzést továbbra is hétfőre várják.

Bakondi György elmondta: jelenleg 64 kockázati helyszín van a Dunán. Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még. Az elmúlt éjjel kétezer ember dolgozott a gáterősítéseken, nappal pedig ötezren országszerte, de ez a szám nőni fog.

Esztergomban 40 embert kellett kitelepíteni

Esztergomban a Prímás-szigetről mintegy 40 embert kellett kitelepíteni este hat órakor. Számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit - tájékoztatta a megyei kormánymegbízott szerdán  este hatkor az MTI-t.

Az OKF főigazgatója szerint nyolcezer ember áll rendelkezésre a honvédségnél és még ugyanennyi a katasztrófavédelemnél, továbbá 3600 rendőr, sok vízügyi dolgozó és önkéntes segítségére is számíthatnak. A katasztrófavédelemnek további 102 ezer kiképzett, polgári védelmi szolgálatra kötelezettje van.

51 milliárd áll rendelkezésre

Bakondi György az eddigi költségekről nem tudott beszámolni, de idézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozatát, ami szerint 51 milliárd forint áll rendelkezésre a katasztrófavédelmi előirányzatban, ez szükség esetén tovább növelhető.

A kormány 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet, ezt a parlament meghosszabbíthatja, ugyanez történt a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófánál is.

A fővárosi Duna-parton nyolc kiemelt védekezési pont van, két helyen - a Margitszigeten és a Római-parton - már intenzív védekezés zajlik. A Margitszigeten 300 ezer homokzsákot, háromezer köbméter homokot építenek be a nyúlgátba. A szigetet kiürítik.

A Római-parton zajlik az gátak megerősítése, 18 ezer homokzsákot fognak ott elhelyezni, ennyi elegendő lesz. Péntek estére mindenütt elkészülnek a gátak.

Illegális "vagyontárgy-elhelyezők"

Fokozott óvatosságra intették azokat, akiknél illegálisan, telefonon érdeklődtek a vagyontárgyaik elhelyezéséről.

A fővárosi gátakon jelenleg 600 ember dolgozik, de ez a szám a többszörösére növelhető. További intenzív védekezés Újpesten, Csepelen és a XI. kerületben várható.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy 9 méteres vízmagasságig építik ki a védműveket a Margitszigeten, a Római-parton pedig 1800 méter hosszúságban támasztják meg a nyúlgátat. A Királyok útját is 9 méteres magasságig védik, szükség esetén pedig a Batthyány és a Bem téren is védekeznek.

Rovatok