Index Vakbarát Hírportál

80 000 embert érhet el az ár

2013. június 6., csütörtök 09:17 | aznap frissítve

A legrosszabbra is fel kell készülni, a végszükség esetén akár 80 000 embert is ki kell telepíteni Győrújfalutól Budapestig. A fővárosban a III. kerületet érintheti a rekordár: a legpesszimistább forgatókönyv szerint akár 55 ezer ember kitelepítésére is szükség lehet. Minderre akkor kerülhet sor, ha a fővárosban a most várt 885 centi helyett 9 méter fölött tetőzne a Duna, ami csütörtökön rohamtempóban kezdett áradni.

Hol jöhet kitelepítés?

Győrújfalun 1424 embert érinthet a kitelepítés, Komáromban 11 345 embert, benne egy teljes kórházat. Táton 5057, Tahitótfalun 1417 Szentendrén 873 fő kitelepítése is elképzelhető. Lehetséges, hogy Pócsmegyeren, Szigetmonostoron is százaknak kell elhagyniuk otthonaikat.

„Nem azért mondom el ezeket a számokat, hogy pánikba essenek, hanem, hogy lássák, mindenre felkészültünk” – jelentette ki Orbán Viktor csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. A kormányfő a védelem érzékenyebb pontjait is felsorolta beszámolójában. Ezek:

Utóbbi településen a Prímás-szigetet már korábban lezárták, és onnan 40 embert kitelepítettek. (Pilismaróton 70 főt evakuáltak.). A városban a gátak megemelésére lehet szükség.

Vörösiszap

Almásfüzitőben van egy vörösiszap-tározó, ennek a 7-es kazettájánál a rekultiváció még nincs kész. „Kérdés, hogy a vízállás bemossa-e a szennyeződést a Dunába. Szakértők szerint nem, a jelentés szerint a gáttest megfelelően szilárd. Veszélyhelyzet akkor állna elő, ha a most jelzett szintnél öt méter magasabban tetőzne a Duna” – közölte a kormányfő, megjegyezve, hogy az árvízvédelmi munkálatokat nem befolyásolja az Érsekvadkerti 4,7-es erejű éjjeli földrengés.

Kisoroszi el van vágva

Kisoroszi már csak vízen át érhető el. Ha sor kerül a kitelepítésre, az csak vízen vagy levegőben lesz lehetséges . A kormányfő elmondta, hogy a kitelepítési tervek mindenütt készen állnak, a kapacitást a legrosszabb forgatókönyvek bekövetkeztére méretezték.

Budapestnél délebbre csupán Dunaújvárosban lehet szükség árvízvédelmi munkálatokra, másutt nem várható vészhelyzet – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy ezen legfeljebb egy kiadós esőzés ronthatna, ám „az OMSZ garantálta, hogy nem lesz eső”.

A Honvédség, TEK is mozgósítva

A honvédség 9600 főt tud bevetni, emellett már 4700 önkéntes tartalékos gyülekezett a megadott pontokon – közölte Hende Csaba. A honvédelmi miniszter szerint mindenki felkészült az esetleges evakuálásra. Ezzel kapcsolatban Orbán elmondta: senkit sem fognak erőszakkal kényszeríteni otthona elhagyására, de kéri, hogy mindenki teljesítse az utasításokat, ha sor kerül rá, készítse össze a csomagját és a szervezett egységekkel hagyja el otthonát.

„Végső esetben azonban, azokat is elhozzuk, akik nem akarják elhagyni otthonaikat. A magyar állam garantálja, hogy ember által okozott kár senkinek a hátrahagyott értékeit nem fogja érni”. Orbán szerint a Terrorelhárító Központ erői is készen állnak a mentésre.

Tarlós hoaxokat hárít

Nem igaz, hogy a 4-es metrót elöntheti az ár – tudatta Tarlós István. A főpolgármester elismerte, hogy a Fővám téren lehet némi szivárgás, de azt mondta, ez is csak elméleti lehetőség, 9,5 méterig komolyan nem kell számolni ezzel. A Batthyány téren viszont elképzelhető, hogy a metró bejáratát lezárják, a szerelvények azonban át fognak haladni a megállón, így a metró közlekedésében nem állhat be zavar.

Sűrített BKV

Sűrítik az 1-es, 17-es, 18-as, és a 4-6-os villamosok járatait, valamint a 86-os és a 9-es buszokét. A 2-es villamos ideiglenes végállomása az Ezsébet hídnál lesz, és Lánchídig egy vágányon közlekedik majd – közölte Tarlós; ezt már szerdán bejelentette a BKK.

Budapesten kritikus pontja a Római part. emellett a Nyúlgáton a kapuk bezárása ma elkészül, a töltéstalpak megerősítése is folyik. A főpolgármester szerint minden szükséges munkálatot befejeznek június 8-án reggelre.

15 centin múlik a Margitsziget

„A Margitsziget lezárva, senki se menjen be” – mondta Tarlós. A sziget 9 méteres árig szárazon tartható, igaz, ez azt jelenti, hogy a 885 centiméteres ár a határon van, ráadásul a hibahatár a 20 centimétert is elérheti.

"Ahogy közeledik az országhatárhoz a víz csúcsszintje, úgy látható, hogy milyen vízállások jöhetnek" – mondta Orbán, majd felsorolta a várható tetőzési értékeket:

Rovatok