Index Vakbarát Hírportál

A Hungexpóra evakuálnak, ha muszáj

2013. június 6., csütörtök 11:49

A hullámtéren kívüli részen a legrosszabb forgatókönyv szerint előfordulhat, hogy 55 ezer embert ki kell telepíteni Csillaghegyről, mondta Tarlós István főpolgármester a budapesti árvízi védekezés fejleményeiről tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Csillaghegynek három olyan pontja van, ami mélyebb fekvésű, ezekről kell evakuálni, de csak akkor, ha a vízszint 875 centiméter fölé megy és ezzel együttesen megsérül a védmű. Tarlós szerint nem lesz erre szükség, mert megfelelően tudják védeni a területet.

A hulámtéren belül a lakókra bízzák

A hullámtéren belül, azaz a védmű és a Duna között a Királyok útján körülbelül 70 épület található. Mint megtudtuk, a lakókat 3-4 napja folyamatosan tájékoztatják, ők egyelőre maguk dönthetik el, mennek-e, és ha igen, mikor és hova. Sok lakó az utolsó pillanatig igyekszik megvédeni az ingatlanokat.

Erre a területre tervezik egyébként később a mobilgátat, jelenleg homokzsákkal védekeznek. Ha a helyzet végül megkívánja, a katasztrófavédelem emberei mindenkit rábírnak a távozásra, erőszakot csak életveszély esetén alkalmaznak.

A Királyok útján található védművonal Tarlós szerint Budapest, de talán az egész ország legkritikusabb vonala, eddig 1600 méteren bezártak 33 kaput (ahol a gát megszakadt). Eddig 33 ezer homokzsákot helyeztek el a Királyok útja mentén, éjszaka még 30 ezer zsákot raknak le. A buzgárosodás miatt (amikor a víz a gáton alulról támad) 10 ezer köbméter agyaggal erősítették meg a gátak lábazatát.

Tengeri kígyó a szigeten

A Margitszigetet is 9 méterig tudják védeni, 100 ezer darab homokzsákot raktak le. Itt próbálják ki a tengeri kígyót, ami 70 darab vízzel megtöltött 20 literes ikertömlőből áll. Ez lesz az ideiglenes gát 1600 méteren. A Margitsziget kerülete 5500 méter, ezt körbe kell zsákolni, melynek jelentős része már megtörtént.

Tarlós szerint összességében 9 méterig védműmagasítással el tudják kerülni az evakuálást, ha mégis sor kerülne a legrosszabb forgatókönyvben felmerülő 55 ezer ember kitelepítésére, a katasztrófavédelem a Hungexpo területén szervezte meg az ideiglenes szállást nekik.

Rovatok