Index Vakbarát Hírportál

Kar nélkül jött haza a vendégmunkás

2013. június 7., péntek 12:32

Hazaengedték az ausztriai kórházból Aradi Tibort, a magyar vendgémunkást, aki májusban sérült meg munka közben. Tibor azzal került be a hírekbe, hogy nemcsak hogy ép bal kezével maga vezetett a 20 kilométerre fekvő kórházig, de ott kifogás nélkül szót fogadott akkor is, amikor a portás megkérte, hogy álljon el a bejárattól és keressen máshol parkolóhelyet. Miután Tibor átállt a kocsijával és újra bejutott az épületbe, elájult. Eisenstadtból helikopterrel szállították a bécsi kórházba.

Tibor kezét könyök alatt egy rostáló készülék szaggatta le az ausztriai Purbachban. A gépet egy kőtömb tömítette el, Tibor azt akarta kipiszkiálni egy vascsővel, amikor megsérült. Hat órával a baleset után még sikerült visszavarrni a levágott testrészt, pár nappal később viszont egy vérrög miatt újra műteni kellett. Tibor ezután fertőzést is kapott, végül amputálni kellett. Az orvosok szerint az lehetett a gond, hogy a kar túl sokáig hevert a homokban. Tibor a műtét után úgy fogalmazott, megkönnyebbült, mert végre elmúlt az iszonyatos fájdalom. „Az életem vagy a kezem között választhattam, de én élni akarok!” – mondta.

Tibort most hazaengedték, még legalább nyolc hétig otthon kell pihennie. Az osztrák Kronen Zeitungnak azt mondta, 20 év után először ment betegszabadságra. A kórházban kislánya fényképe volt mellette, de egy idegen idős nő is látogatta, aki az újságban olvasta a történetét. Tibor azt mondja, a nő most már olyan neki, mint egy második anya, aki egyébként Magyarországra is eljön majd hozzá.

A hőst falujában, a Mosonmagyaróvár melletti Halásziban kis ünnepséggel várják. A polgármester gyűjtést is szervezett neki. Tibor azt mondja, legjobban annak örül, hogy végre újra szabad levegőn lehet, és a felesége finomakat főz neki.

Az eisenstadi Munkaügyi Felügyelőség a Kisalföld információi szerint munkaügyi bírság iránti kérelmet terjesztett fel, és feljelentést kezdeményezett a munkavállaló testi épségének kockáztatása miatt. Mint kiderült, a törmeléklerakóban balesetet okozó készülék, nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

Rovatok